Списание „Светодавец“ започна инициатива за християнско благовестие чрез общообразователните предмети



Списание „Светодавец“ започва инициатива за благовестие, чиято цел е учениците да получават познания за християнското учение и да дискутират въпросите на вярата не само във и чрез часовете по религия, но и чрез общообразователните предмети.

Вероучението във факултативни или избираеми часове в училище се конкурира с провеждащи се по същото време часове по танци, чужди езици и др. В резултат мотивирането на учениците да се запишат и да са постоянни в часовете по религия се оказва трудна задача. Факт е и че вероучението е застъпено само в началния курс на обучение и учебниците и помагалата са ориентирани към учениците до IV клас, въпреки че учебната програма е до XII клас. Ето защо пред нас се изправя въпросът – по какъв начин Христовото учение да достига и до учениците, които не избират занятията по религия, и до тези в прогимназиален и гимназиален курс. Един възможен отговор е: чрез занятията по общообразователни хуманитарни предмети и конкретно – чрез часовете по литература.

Както насочва вниманието ни екипът на списанието, в учебната програма по литература материалът във всеки клас съдържа произведения, в чиято основа са заложени библейски истории, образи и символи, християнски ценности и послания, за които е особено определящо как ще бъдат преподадени и интерпретирани от учителя.

Списание „Светодавец“ отправя апел: изпратете вашите разработки на уроци с акцент върху християнските образи и послания в текста на имейл svetodavec@gmail.com.

Екипът има ангажимента да ги предложи за публикация във вид на сборник и да го предостави за одобрение, благословение и издаване на Културно-просветния отдел на Св. Синод на БПЦ. За цялата идея на списание „Светодавец“ може да прочетете повече тук.

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...