Допустимо ли е православен свещеник да членува в Ротари клуб?



Отче, благослови! Бих искала да зная допустимо ли е православен свещеник да членува в Ротари клуб, имайки предвид, че това са масонски организации?

Презв. Стефан Стефанов: Бог да благослови.

Към твоя въпрос (по-скоро недоумение) мога само да прибавя своите. Това е едно от “тайнствата” в днешната Църква. Аз също знам за православни свещеници ротарианци. Нещо повече – зная за православни епископи масони. И въпреки че за тези неща не се пише много, зная със сигурност за православни патриарси масони. Многократно е писано по тази тема за Екзарх Стефан. На мен също ми е трудно да си обясня тези неща. Но като се има предвид, че това са безспорни факти, трябва да се постараем да намерим обяснение.

В историята, програмата, целите, ценностната система на Ротари не се споменава за връзка по какъвто и да било начин с масонството. Напротив, много от ротарианските текстове носят християнски дух: “Ротари е организация на бизнесмени и професионалисти от цял свят, които осигуряват хуманитарна помощ, насърчават високоморалните норми във всички професии и помагат да се изгради доброжелателството и мирът по света”.

Допускам като напълно възможно хора, повърхностно познаващи християнството (ако и да са водещи специалисти в професията си), да приемат ротарианството като християнско дело. Но от свещеник, още повече от епископ, би трябвало да се очаква по-добра християнска грамотност.

Като се има предвид, че зад фасадата от възвишени фрази са скрити практични бизнес интереси, това най-правдоподобно обяснява членуването. Но ако за бизнесмени то е обяснимо и донякъде оправдано, то за духовници е абсурдно. На пръв поглед изглежда странно, че членуването именно на свещеници в Ротари клубовете се ползва с преференции. Но и този факт намира обяснение в прагматичния подход: свещениците придават търсения духовен, алтруистичен имидж на Ротари. А от друга страна стават проводници за навлизане на светски дух в Църквата. Ползата за Ротари е очевидна и двуяка.

Склонността на човека да си въобразява, че може да служи и на Бога и на мамона, явно не е отскоро. Иначе нямаше да бъде необходимо Христос да ни предупреждава (вж. Мат. 6 :24, Лука 16:13), че това е невъзможно.

За по-конкретен отговор, може би трябва да адресираш въпроса си към Св. Синод на Българската православна църква. Един мой приятел преди няколко години е изпратил официално писмо с такъв въпрос, но още не е получил отговор. Бих те посъветвал също да отправиш въпроса лично (така е най-християнско) към въпросния свещеноротарианец, но и от него не знам дали ще получиш отговор.

Затова, нека се стараем да се усъвършенстваме в най-благодатното място за това – Църквата, като отдадем сами себе си и един други и целия си живот на Христа Бога. Нека нямаме никакво съмнение, че в Христовия кръст има повече смисъл, надежда и любов, отколкото в ротарианското зъбчато колело със шест спици.

С братски в Христа поздрав,
презвитер Стефан

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...