Защо е прието духовниците да имат бради?



Защо е прието от Българската Православна църква и повечето други православни църкви духовниците да имат бради? Каква е причината за това? Доколкото виждам, при черното духовенството брадите са значително по-дълги. Като студентка по богословие научих, че в Румъния например не си пускат бради. Забелязала съм, че сред католическите духовници носенето на брада се среща значително по-рядко – т.е. при тях е по личен избор. При по-младите духовници, наличието на дълга брада им придава зрял вид, изглеждат по-възрастни. На мен лично това ми въздейства респектиращо, но и дистанциращо.

Отец Стоян Бербатов: Здравей,

Носенето на брада е традиция в Православната Църква. То е запечатано в съзнанието на вярващия народ и е станало нещо като „код” за разпознаване на православните духовници. Това не е нито канон, нито правило, нито каквато и да е законоподобна директива, имаща някаква „задължителна” важност. Разбира се, не брадата прави свещеника, но все пак както тя, така и расото например, предразполагат в повечето случаи другия към едно по-особено отношение спрямо свещеника. Ти казваш, че това чувство при теб е респект и дистанция, но аз не мисля така. Моето впечатление е, че външните белези на свещеническото призвание по-скоро скъсяват дистанцията между хората и духовника и допринасят общуването да е по-открито, по-човечно и по-искрено. И аз мисля, че точно по тази причина Църквата е възприела като традиция това нещо – защото е полезно и носи плодове. Пак казвам, че не расото прави попа – постоянното обличане със Светия Дух, Който животвори и освещава, е основното правило за всеки свещеник.

Съгласен съм с теб, че личният избор по отношение на външния вид е нещо много важно. Но аз разбирам този личен избор единствено като акт, чрез който аз най-пълноценно ще се проявя като личност, т.е. моят избор ще бъде съобразен с очакванията на другия, моят избор ще е заради другия и от любов към другия. Страхувам се, че в повечето случаи „личният избор” е тъждествен със суетата, а това наистина е страшно. Дай Боже да се опитваме със смирение да достигаме до тези изводи. Наистина е най-добре сами да усещаме тези неща, хубаво е някой да ни ги каже, да ни информира за тях, но личното преживяване е най-силното доказателство за истинността на традицията.

Бог да благослови!
отец Стоян

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...