Защо свещениците се обиждат, когато ги наричаме попове?



Защо ми се струва, че свещениците се обиждат, когато ги наричаме попове. Доколкото знам в превод означава баща и в миналото наследниците им са поставяли „поп” пред фамилията като например ПопАнгелов т.н. Моля за Вашето мнение по този въпрос.

свещеник Гоце Христов: Здравейте,

До колкото и аз знам превода на думата е баща. Ние в българския си имаме прекрасни думи, за да се обърнем към родителя ни – баща, тате, отец. Обръщението поп не е обидно. За съжаление такъв нюанс му е придаден в последно време от средствата за информация, неформални разговори, вицове, сатирични истории и т.н. Навсякъде се използва това обръщение, за да се осмее или подиграе свещеника. Нормално е при тази ситуация и някои свещеници да се поддадат на тази всеобща представа за „попа” като нещо отрицателно. Подобна е ситуацията и с една друга професия – учителската. Даскал в превод означава учител, само че в съвременна употреба има отрицателен нюанс.

Връзката между свещеника и вярващия е духовна и дълбоко лична. Именно затова вярващият се обръща към духовния си баща с „отче”. Това обръщение изразява любов и уважение, както и обръщението „чедо” от страна на духовника към вярващия. Става въпрос за духовна връзка, в която свещеникът се грижи за вярващите с любов, разбиране и търпение и те, чувствайки тази любов, се обръщат към него с тази свята за всеки човек дума – отче.

Друг е въпросът, че не всеки от нас има тази любов, смирение и търпение, за да постигне това отношение на вярващите. Много от нас се самозабравят и си поставят сами пред името – званието отец. Това не е нещо, което сами трябва да си припишем, а нещо, което трябва да извоюваме с вяра, молитва, любов, смирение и търпение.

Разбира се, не можем да искаме от атеисти или хора от други вероизповедания да се обръщат към нас така, тъй като става въпрос за духовни отношения между вярващи хора.

Вие можете да се обръщате към свещеника както си искате, но винаги имайте предвид, че може да оставите следа в неговата душа, обръщайки се към него с „попе” по изложените горе от мен причини.

Бог да Ви благослови!
свещеник Гоце Христов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...