За магиите и православната вяра



В рубриката ни “Въпроси към свещеника” наша читателка отправя следното питане:

“Дали ритуалът “Защита Против Магии и Зли Духове“, поместен в блога „Богословение”, може да се изпълнява самостоятелно вкъщи?“

Отец Стефан Стефанов

Здравейте!

Преди да отговоря, влязох в блога „Богословение”, който споменавате, и прочетох там правилото „Защита Против Магии и Зли Духове”. Това правило е сбор от молитви, псалми, канони, които използваме ежедневно. Няма нищо неправилно, лошо или опасно, ако ги четете.

Не зная кой ги е подредил и ги е нарекъл така, но пак повтарям, че това са молитви от православния молитвеник, които четем при различни нужди, а някои от тях са ежедневни. Трябва да кажа, че някои неща малко ме смущават, защото издават формализъм и неопитност.

Най-напред самото наименование на сайта – „Богословение”. Аз за първи път чувам такава дума. Явно е съчетание от богословие и благословение, но такова понятие „богословение” не съм срещал и мисля, че не съществува. Това издава някаква маниерност и самоцелен стремеж към оригиналничене. За съжаление, не можах да открия кой поддържа блога и изобщо всичко в него е анонимно, което допълнително го прави съмнителен. Това е доста честа практика напоследък в нашите църковни среди – всеки да говори от името на Православието, на Църквата от нивото на своята духовна култура, която, за жалост, най-често не е на висота. Но колкото е по-посредствен един такъв „учител”, толкова е по-високо самомнението му и непоклатимо самочувствието му.

По-надолу в текста има друг непонятен израз – „покаящи молитви”. Няма такова понятие. Има покайни молитви. Не може да се измислят понятия. Такива грешки издават ниска богословска култура.

Но за да не продължавам с досадни анализи на блога, ще кажа, че това, което е най-смущаващото е отсъствието на причастието в цялото правило. Говори се за покаяние, изповед, изредени са молитви, псалми и канони, а нито дума за Причастието.

Човек, който не се причастява, не е член на Църквата и трудно може да бъде наречен християнин. Причастието е нашата връзка с Христос, защото под вид на хляб и вино на всяка Литургия ние приемаме истинското Тяло и истинската Кръв на Иисус Христос. Единствено Причастието ни прави причастни на Христос. Това е заповед на Христос: „Пийте от нея всички; защото това е Моята кръв на новия завет” (Мат. 26:27-28). Иисус предупреждава: „Ако не ядете плътта на Сина Човечески и не пиете кръвта Му, не ще имате в себе си живот” (Йоан 6:53), „Който яде Моята плът и пие Моята кръв, пребъдва в Мене, и Аз в него (Иоан 6:56).

Литургията е центърът, същината, целта на християнската вяра. В Литургията ние осъществяваме нашето богообщение. Молитвите, покаянието, изповедта, постът – всичко това е насочено към Литургията и има за цел да ни доведе до Христос.

Като казвам това, мисля, че Ви става ясно, че без Причастие, ние не можем да очакваме избавяне от магии. Но дори да не страдаме от магии, ние трябва да живеем с Христос. Той е хлябът на живота. Ние може да сме в блестящо здраве и без никакви проблеми, но без Христос ние сме извън живота, защото Той е Пътят и Истината и Животът, и единствено чрез Него можем да бъдем при Бога Отца (виж Йоан 14:6).

Накрая искам да направя и едно предупреждение. Мнозина намират в магиите обяснение за различни несгоди и проблеми, които преживяват. Това е един лесен начин за обяснение, защото е механичен, но именно защото е механичен, не винаги е верен. По този начин търсим и намираме обясненията извън нас – някой ни е направил магия, някой ни мрази и ни прави зло. Не отричам, че това често съществува, но далеч не винаги обяснява всичко. Много често обяснението е в нашите грехове, в нашата отчужденост от вярата. Но дори да живеем праведно, нещастия пак се случват в живота ни. От житията на светиите, които живеят най-праведен живот, ние се убеждаваме на какви нечовешки изпитания са били подлагани. Затова не бива бързо и механично да поставяме диагнозата – „магия”.

Не търсете механично обяснение за някое нещастие или изпитание, което Ви се случва. Не търсете механично и лесно средство за избавление. Купете си молитвеник от някой храм, там има всякакви молитви, молете се от сърце, с вяра, с доверие в Бога, изграждайте вярата си стъпка по стъпка. Изповядайте се, старайте се според силите си да се въздържате от грехове и се причастявайте редовно. Не фиксирайте вниманието си върху магиите, а върху Христос.

Никаква магия и никакво зло няма да Ви победи, когато живеете с Христос, в Христовата църква и в Христовата любов.

„Ако Бог е за нас, кой ще е против нас?” (Рим. 8:31, псалом 55:12).

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...