Има ли живот след смъртта? Какво трябва да се прави на Задушница?


Ако може, разкажете повече за това. Чувала съм, че в най-старите издания на Библията се говорело за това (т.е. че има), но после било изтрито. Каква е истината и какво е становището на Православието по този въпрос ? (Въпрос от: Емил Йовчев)
 
Какво трябва да се прави на Задушница и защо?

 

Отец Стоян Бербатов: (отнася се общо за двата въпроса)

Първо искам да направя уточнението, че словосъчетанието”живот след смъртта” по една или друга причина се използва много често в правословното говорене, (дори няколко популярни книги са озаглавени така), но този израз е доста спорен от богословска, или по-конкретно, от есхатологична гледна точка.

Мисля, че в някои от предишните отговори споделих, че християнската вяра е преди всичко вяра във Възкресението на Христос от мъртвите и победата Му над смъртта и вяра в обещанието Му, че Той ще дойде отново на земята и ще възкреси всички човеци – едни за живот, други за осъждане. Този момент, или този ден, в който ще дойде Христос, Църквата е нарекла Страшния съд. И тогава, когато бъдат съдени на този Съд, човеците ще се представят пред Господа като личности – с тяло и душа.

Затова Църквата използва много внимателно израза „живот след смъртта” – защото обикновено се смята, че след телесната смърт има някакъв особен род пълноценен личностен живот на душата и много често се говори за безсмъртие на душата (което е по-скоро платоническо, отколкото християнско становище), като в същия момент Църквата смята, че неразрушимостта на личността е неотделима част от Евангелието. „Смъртта е катастрофа за човека, но личността се запазва”, казва о. Георги Флоровски, „и тези, които са в Христос са живи както преди – даже и в състояние на смърт… В единството на Тялото Христово смъртта вече няма сили да разделя. Умрелите, които в света са се упокоили с Христос, остават с живите, защото в Христос всички съставляват едно. И затова упокоените се споменават на всяка Божествена литургия”.

Материята, бих казал, е много деликатна и не случайно много християнски писатели и богослови са изпадали в заблуждение по този въпрос – можем да споменем най-известния от тях – Ориген.
Цитираният от мен о. Георги е направил едни от най-задълбочените анализи на темите, за които говорим и всеки, който се докосне до неговите творения неминуемо се впечатлява от неговата ерудиция. Признавам си, че аз лично не смея да навлизам навътре в материята, да не би да обясня нещо погрешно и да послужа за съблазън на мнозина.

Връщайки се към въпроса дали има старо издание на Библията и изтрити текстове след това, смятам, че ако можем да осъзнаем в какво точно се състои проблемът за смъртта, въобще няма да се впечатляваме от такива и подобни мистификации. Христос на много места в Евангелието в прав текст говори за Възкресението, апостолите в своите послания – също. Ние като християни сме длъжни да имаме тази вяра и отстоявайки я, да я разпространяваме, защото дори и да не можем да я обясним напълно, знаем, че тя е залогът за нашето спасение..

Не ме осъждайте за това, че отговорът ми е много разхвърлян.

На Задушница се споменават нашите починали – те чакат нашата молитва, нашето застъпничество за тях пред Бога. В зависимост от района в страната има различни обичаи на този ден, но най-главното е да се прочете заупокойна молитва (в храма или на гроба) и да се раздаде жито и вино, като символи на Възкресението, а също така и други някакви храни, смисълът на което е – този, който получи храна, да се помоли за починалия.

Бог да благослови.
Отец Стоян

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...