Каква е йерархичната стълбица на посветилите се на служба на Църквата?



Признавам, че не знам кой стои по-високо в църковната йерархия – отец или протойерей? Бихте ли просветили мен, а и други незнаещи, каква е йерархичната стълбица на посветилите се на служба на Църквата?

Отец Стоян Бербатов: Църковната йерархия е съставена от три чина – дякон, свещеник и епископ. Дяконът е най-ниската свещеническа степен. Според значението на думата от гръцки език, дяконът е служител в истинския смисъл на думата, т.е. той помага на свещеника и епископа в извършването на богослужението и милосърдната дейност на Църквата.

Свещеникът (презвитерът) е пълноправен извършител на Светите Тайнства, но той не може да бъде такъв от само себе си, а само като упълномощен от съответния епископ.

И накрая, епископът е този, у когото е властта на богослужението, учението и управлението на Църквата в конкретна епархия. Но той също не може да върши всичко единствено по силата на ръкоположението си, а само в събранието на всички епископи на дадена поместна църква. Тяхното единство и единомислие потвърждава истинността на Църквата.

Това са трите основни богослужебни чина. Поотделно всеки чин има свои почетни степени, които не обозначават някаква разлика в свещеническите правомощия, а по-скоро са израз на уважение на църковната общност към личността на свещенослужителя.

 

Иначе обръщението отец по принцип се отправя към всеки свещеник и може да се постави пред името му. Протойерей е една от почетните степени на свещеника, а те са следните: свещеник, протойерей, протопрезвитер, иконом, свещеноиконом и ставрофорен иконом. На дяконите степените са две: дякон и протодякон. Епископските звания също са няколко, в зависимост от това каква епархия управлява и каква е традицията на поместната Църква. Те са: епископ, митрополит, архиепископ, екзарх, патриарх, католикос и „папа и патриарх” (титлата на Александрийския предстоятел на Църквата).

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...