Какво е годежът?



Здравейте. Наскоро разбрах за вашия сайт и ми е толкова интересно. Това, което правите, е много полезно – особено в тези времена. Моят въпрос е за годежа: има ли годеж, в какво се състои той? Благодаря.

Свещ. Стоян Бербатов: Тайнството Брак се състои от две последования:

Обручение (годеж) и Венчание. Същността на Обручението се състои в това, да се запечати чрез годежния пръстен любовта между годениците, любов, основана на Свещеното Писание и на вярата в Иисус Христос. А преди това се е извършвал предбрачен изпит – свещеникът е разяснявал същността на брака, изпитвал е волята им да встъпят в брак и е проучвал дали не са накарани насила да се оженят, или от страх, от заблуда и т. нат., и накрая е питал дали не са се обещали на друг.

Между Обручението и Венчанието в миналото е имало период от няколко дни за духовна подготовка. А самото Венчание се е извършвало по време на Литургията – днес в някои поместни църкви се възражда тази традиция. Брачният съюз се запечатва чрез причастяване на младоженците от Чашата Христова – днес това е заменено с чаша благословено вино, нещо подобно на анафората, която е заместила Причастието на всяка Литургия. Мисля, че това е повод за размисъл.

Бог да те благослови.

Отец Стоян Бербатов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...