Какво е отношението на християнството към еволюцията?



Здравейте! Винаги се сблъсквам с един проблем. Когато с приятели започнем да говорим за вярата, винаги стигаме до доктрината за еволюцията и започват доста неудобни въпроси, на които не мога да отговоря. Бихте ли ми дали някакъв съвет за в бъдеще как да се справя с този проблем, за да покажа, че вярата не е такава, за каквато я мислят. Благодаря ви предварително.

Презв. Стефан: Здравейте!

Във вашия въпрос Вие съвсем на място използвате израза “доктрината за еволюцията”. Във времето, в което живеем теорията за еволюцията е наложена наистина доктринерски, т. е. без съобразяване с фактите от действителността. С тази доктрина започват да ни възпитават и изграждат още от началните класове в училище. Нямаше да има нищо лошо, ако се представяха и други гледни точки по въпроса. Защото такива има и те са не по-малко научни и обосновани.

В този отговор не е възможно да бъдат изложени цели теории. Не е тук мястото и формата за това. Ще Ви дам само някаква насока.

В разговорите, за които споменавате едва ли също могат да бъдат направени най-задълбочените анализи. Нашата убеденост във вярата не се гради нито върху теорията за еволюцията, нито върху нейното отрицание. Дори да бяха верни всички постулати на защитниците на тази теория, то Бог е над всичко това. Бог е първопричината за всичко. Именно тук е най-уязвимото място на тази доктрина: че тя замества Бога със случайността или с измислени, недоказани и недоказуеми твърдения. По този начин приписва на сляпата случайност много повече “божествени” качества и свойства, отколкото ние виждаме в Живия Бог. С други думи, за да си обясняваме всичко в света с еволюцията е нужна много повече вяра, отколкото в религията. А на всичко отгоре в тази доктрина има доста моменти, които са в принципно противоречие с други области на съвременната наука.

Най-важното, което бих Ви посъветвал е да търсите Бога повече със сърцето си, отколкото с разума. Само да не ме разберат криво Вашите опоненти, че християните отричат разума. Ние не отричаме разума, но не го абсолютизираме. Бог е любов, а любовта не се доказва с разум. И когато приемем Бога със сърцето си, тогава верните и смислени идеи на еволюцията си идват на мястото. Защото не по-малко неправилен е и фундаменталисткият подход на отричането на всякаква еволюция. Той е присъщ на някои секти, но не на съвременното просветено православно християнство.

Бих Ви препоръчал да прочетете някои много хубави неща по темата. Неотдавна издателство “Омофор” издаде чудесната книга на Честъртън “Вечният човек”. Авторът не само разсъждава за еволюцията. Той ни учи как да разсъждаваме въобще. Друга интересна книга по темата е “Научен креационизъм” от Хенри Морис. В Интернет можете да прочетете “История религии” от о. Александр Мень. В том 1 “Истоки религии”, в глава пета “Творение, эволюция, человек” той пише по темата духовно, задълбочено, модерно и убедително. Много хубава и интересна е и статията на дякон Андрей Кураев “Может ли православный быть эволюционистом?” Не е нужно да Ви изписвам сайтовете, на които да ги намерите, тъй като по-лесно можете да направите това чрез Google като изпишете името на автора и ключова дума. Чрез търсачката ще намерите и други интересни публикации. Освен че в посочените текстове ще намерите отговор на много въпроси, те ще ви предпазят да не подхождате към темата за еволюцията доктринерски като вашите опоненти. Защото християнството не е доктрина, не е и теория, а начин на живот. Единственият начин на истински живот. Защото няма живот извън Бога – неговият Творец. Живейте с вяра в Бога и отговорите на въпросите ще идват постепенно и неусетно. Ала не търсете универсални, лесни и готови отговори. Тях ги оставете на доктринерите.

Приятелски Ви поздравявам и благославям,
презвитер Стефан

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...