Какво означава триъгълникът като ореол около Бог Отец?…



Какво означава триъгълникът като ореол около Бог Отец и какво означават буквите О, Омега и N на трите върха?

отец Добромир Димитров: Здравейте!

Вашият въпрос е свързан с православната иконография, но също и с един богословски проблем, т. е. възможно ли е да бъде изобразяван Бог Отец?

Буквите οων са гръцкият еквивалент на името на Бог: вечно Съществуващият (Иахве (евр.) или Йехова).

Това име е заимствано от книгата на Стария Завет, Изход: ”Бог отговори на Моисея: Аз съм вечно Съществуващият. И рече: тъй кажи на синовете Израилеви: вечно Съществуващият (Иехова) ме прати при вас…” [Изх.3:14].

Тези три букви се изобразяват и в нимба (ореола) на Нашия Господ Иисус Христос. Те са вписани в кръст.

През XVI –XVIII век в Православието нахлува мощно римокатолическо влияние, което деформира православната иконография и днес. В този период започва да се изобразява и Бог Отец (Господ Саваот) като старец, което не е канонично, поради факта, че Синът се е въплътил т.е. станал човек, а не Отец.

Понеже от древност Синът се рисува с вписан кръст в нимба и буквите οων, то те започват да се поставят и в триъгълник вписан в ореола на Бог Отец и ореола на Светия Дух под вид на гълъб.
Самото изображение на триъгълник с око, асоциирано със Светата Троица, също не е православно изображение.

Изобразяване на т.нар. Новозаветна Троица, както и на Бог Саваот е неканонично и е осъдено от Стоглавия събор, състоял се през 1554 г. в Москва, Русия. Въпреки осъждането на това изображение, то се разпространява и днес.

Единственият допустим образ на Светата Единосъщна и Неразделна Троица е под вид на три ангела. Тава изображение описва Аврамовото гостоприемство ( Битие 18:1-16), а при прекрасната икона на св. Андрей Рубльов пред молещия се разкрива Предвечният Божи съвет, любовта, жертвата и човеколюбието на Бога.

Твой в Христа:
О. Добромир

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...