Как да помогна на моя позната, която е дъновистка?


Благословете отец, от месец насам се интересувам за дъновизма, защото моя позната е попаднала при дъновисти. Тя самата се занимава от доста време, макар и да е на 21 години. Семейството й са дъновисти от доста време. Тя вярва в прераждане, вегетарианка е вече, прекалено много отдава почит към природата. Аз, макар и богослов втора година, изпитвам трудност как да я извадя от там. До сега не съм й говорил за православието, защото не зная по какъв начин да й предложа такава информация. Опасявам се да не би да я отдръпна от себе си. Моля Ви, запознайте ме по какъв начин да я извадя от там. Засега аз я записвам на св. Литургия за здраве и вразумление. Моля Ви помогнете. Целувам вашата архипастирска десница и оставам ваше вярно чадо в Христа.

Отец Гоце Христов: Здравейте,

Изправен сте пред много сериозен проблем. Вярно е, че ако подходите невнимателно, има голяма опастност да отдръпнете приятелката си от Вас. Практиката показва, че зависимостта от секти е по-сериозна дори от наркотичната; даже при хора, които имат желанието и волята да скъсат с тях, е необходимо много време и усилия. Разбира се, няма невъзможни неща за Бог, защото Той не желае смъртта на грешника и заблудилия се.

Основният проблем при дъновизма е, че много хора си мислят съчетаването с Православието за нещо нормално и непротиворечащо си. Заблуждават се, че дъновизма е просто любов към природата и здравословен начин на живот. А прераждането им обяснява някои, на пръв поглед необясними неща, като страданията на праведните и благоденствието на грешниците.

В случая става въпрос за много опасно религиозно движение, което под формата на християнство пропагандира атеистични, будистки, индуистки, дуалистични, езически и др. чужди не само на Православието, но и на християнството идеи. Даже самият термин, с който се назовават, “Теософи” (Богомъдри), говори за великата им заблуда и за болната им гордост. Разбира се, за да разгледаме цялото учение на “учителя” Дънов, ще ни трябва много време и не това е вашата молба. Можете да намерите повече информация на следния адрес: http://www.pravoslavieto.com/inoverie/petar_dunov/uchenie.htm

Как бихте могли да помогнете на Вашата приятелка? За да може човек да се пребори с нещо, трябва добре да го познава, но преди всичко трябва много добре да познава собственото си вероизповедание. Да не изпитва съмнения и да бъде твърд във вярата си. Изкушенията са много и изучавайки такива учения, те стават още повече. Много често личният пример върши повече работа от каквито и да е слова и обяснения. За съжаление няма рецепта или правило, по които можем да действаме. В никакъв случай не трябва да се действа агресивно. Вашият живот на истински християнин би могъл да послужи като идеално средство за проповядване. В историята на Църквата примерите са безбройни: как животът и смъртта на християните са обръщали непримирими грешници, гонители, еретитици и др. към Христос и църквата. Вярвам, че можете да се справите. Не е лошо да поговорите и с енорийския си свещеник, за да обсъдите проблема по-подробно. Похвална е Вашата загриженост за спасяването на една човешка душа. Това вече е много и аз съм убеден, че Бог ще чуе молитвите ни.

Бог да Ви благослави.
Ваш верен в Христос брат.
свещеник Гоце

П.П.
Препоръчвам Ви също книгата на Архимандрит Серафим “Беседи за живота след живота” издател: ЕТ Снежана Иванова, София 1994, Т. 1, стр. 180-196;  и разбира се – Свещеното Писание.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...