Как един християнин може да си намери жена и да се ожени?



Как един християнин може да си намери жена и да се ожени, след като Бог ни е забранил дори да поглеждаме жена с пожелание?

Отец Добромир Димитров:

Под думите на Христос, че „всеки, който поглежда на жена с пожелание, вече е прелюбодействувал с нея в сърцето си” ( Мат. 5:28), се разбира неправилното отношение към жената и възприемането й като обект или функция за задоволяване на желание.

С това Господ Иисус Христос ни предпазва от греха, в който ние гледаме на другия като на нещо, което би могло да ни принадлежи. Истината обаче е, че другият трябва да се възприема като единствена, неповторима и свободна личност. Само по такъв начин ние можем да имаме реално и пълноценно общение.

Това правило се отнася и за всички наши взаимоотношения.

А конкретно на въпроса, как да си намериш жена, трудно може да се даде готов отговор. Моят съвет е да се молиш на Господа, а Той ще чуе молитвите ти и ще ти помогне, както на Исаак е помогнал да намери Ревека. (Прочети тази история в книга Битие 22-24 глава.)

По повод въпроса ти са интересни и думите на стареца Паисий Светогорец, който казва, че ”Господ събира в брака един добър и един лош, за да могат повече хора да се спасят”.

Успех!

Твой в Христа: о. Добромир

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...