Кои са светите Отци на Православната църква?



Кои са светите Отци на Православната църква?

Свещ. Стефан Стефанов: Почитаеми в Христа брате,

Отговор на Вашия въпрос дава богословската наука Патрология. Съчинение със същото заглавие (С., 1986) ни остави забележителният наш богослов проф. д-р Илия Цоневски (1903-1992 г.). От 1934 до 1947 г. под редакцията на проф. Хр. Гяуров се издава “Библиотека творения на св. Отци”, от която излизат 13 тома съчинения на св. Иоан Златоуст.

Църковните отци се признават за най-авторитетни представители на Свещеното Предание, което Православната църква приема за богооткровено наред със Свещеното Писание. В посоченото съчинение проф. Цоневски пише: “В древнохристиянско време не е имало строго определен критерий, по който един църковен писател може да бъде признат за авторитетен свидетел на църковното веросъзнание, т. е. за църковен отец… Вярващите са се ръководели предимно от вътрешния глас, който довеждал до съгласно признание на авторитета на църковния писател като отец на Църквата (с. 11)… Като пазители и изразители на Свещ. Предание, в своите съчинения църковните отци излагат и свои мисли и разсъждения и затова не всичко в тия творения трябва да бъде смятано като изява и учение на Свещ. Предание. Никой отделен църковен отец не е непогрешим… Само онова учение на църковните отци трябва да се смята и приема за непогрешимо и авторитетно, което е съгласно с общото църковно учение, или пък самото то, като израз на църковното учение, е одобрено и възприето от някой вселенски събор, от цялата Църква (с. 14)”.

Най-авторитетните патролози определят периода от началото на ІV до средата на V в за златен век, през който процъфтява светоотеческата писменост. Тогава живеят и творят св. Атанасий Велики, преп. Макарий Египетски; великите кападокийци св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Григорий Нисийски, а също и най-известния от църковните отци – св. Иоан Златоуст.
Най-голямото и най-известно издание на съчиненията на църковните отци, учители и писатели е направено от френския абат Жак Пол Мин (Migne, † 1875 г.). То съдържа две гръцки серии в 161 тома и две латински серии в 217 тома. От 1866 г. насам Виенската академия на науките издава творенията на латинските църковни писатели, а от 1897 г. Берлинската академия на науките издава гръцките. От 1955 г. източните Отци се издават и от Атинския и Солунския богословски факултети. Две прекрасни съчинения на тази тема имаме в последно време преведени на български език. Това са изследването в два тома за източните Отци от ІV – VІІІ в. на проф. прот. Г. Флоровский и “Византийско богословие” от прот. Иоан Майендорф.

По молитвите на св. Отци Бог да Ви укрепява в православната вяра.
Презвитер Стефан

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...