Курбан за здраве?



От няколко години боледувам, оперирана съм много пъти. Сестра Христина от Храма "СВ.Пантелеймон" край Смолян ми каза, че трябва да направя курбан за здраве. Моля Ви, обяснете ми какво трябва да направя – мога ли да взема готово заклано агне от магазина и след като се опее от свещеник, да го даря на дом за сираци?

Отец Стоян Бербатов: Бог да Ви благослови, сестро!

Надявам се, ще се съгласите, че ние не принасяме кръвна жертва на нашия Бог, като колим животни и проливаме кръвта им. Даряването на храна на бедни и немощни, за спасение на нашите души и тела, което за съжаление у нашия народ се възприема като кръвна жертва, може да бъде извършено с всякакъв вид храна, дори и постна, стига това да стане с чисто сърце и молитвено настроение.

В принасянето на храна в дар на Бога няма никаква мистичност, това е една жертва от наша страна за нашите грехове и нашите просби, но тя не заменя по никакъв начин Жертвата на Агнеца Божи – Христос, нито ни осигурява автоматично здраве или спасение.

Много по-важно е човек да принася плодове на покаянието, очиствайки себе си от греховете си и участвайки в Безкръвната жертва на нашия Господ, Светата литургия, причастявайки се с Тялото и Кръвта Христови.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...