Мои приятели са попаднали при Петър Велев. Какъв е той?


Здравейте, благословени отци. Не знам как да изразя голямата си почит и любов към вас и делото ви. Пиша ви много притеснена. Имам приятели, които затъват във все по-големи проблеми. Говорят ми за сатанисти, демони, преследване. Отишли са при някаква медийна звезда – Петър Велев, и той им казал, че са обсебени, че може да им се обаждат от разни чужди разузнавания, ей такива неща. Приятелите ми не са на себе си. Моля ви, кажете ми, този Петър Велев евангелист ли е и какво представлява, защото хората сериозно страдат.

Много ви моля, помогнете ни колкото си може по-скоро, защото нещата ескалират и няма към кой да се обърнем поне за информация. Кажете ни, какво става.

С уважение и любов: Деница

презвитер Стефан Стефанов: Здравей, Деница,

Трогателна и похвална е твоята тревога за приятелите ти. Сърдечното приятелство е един от най-големите дарове в нашия живот. Ако повече приятели и родители проявяваха такава съпричастност, жертвите на деструктивни секти, наркотици и безпътица щяха да бъдат много по-малко.

От друга страна, много хора, особено млади, стават последователи на различни секти, защото ние не даваме задоволителни отговори на техните въпроси. Много пастири се грижат само за доенето и стригането на стадото и не ги е грижа дали гладният за духовна храна „паша ще намери” (Иоан. 10:9). За жалост в нашата Църква има много традиционализъм, обрядност, немалко суеверие, а истинската евангелска и светоотеческа църковност отсъства. През Възраждането нашите духовници са били книжовници, а днес не са малко тези, които една книга през живота си не са прочели. Не си измислям и не преувеличавам. Говоря неща, които с болка наблюдавам всеки ден. Какво да правят интелигентните, търсещи и жадуващи млади хора, когато влязат в някой храм, в който нещо се пее, но така, че нищо не се разбира? Или като се обърнат за съвет към свещеника, виждат, че той е много под тяхното ниво? Отиват да търсят истината на друго място. И така често попадат в някоя секта. Не е ли в нас истинската вина за това?

Доколкото разбирам от писмото ти, точно такива търсещи, жадуващи млади хора са и твоите приятели, които са попаднали при Петър Велев. За да отговоря на твоя въпрос, аз прочетох доста неща за него и от него. В своя сайт той се представя като църковен настоятел на храма “Свети Георги” в Долно Камарци. Казва, че проповядва Словото Божие от над 40 години. Автор е на книгите „Изцеление чрез вяра в Бога”, „По пътя към Иисус”, „Духовна пълнота”, „Пробуждане”, „Разговор на един грешник с Триединния Бог – 100 отговора на 100 въпроса”. Автор е също на „Мирен договор на грешника с небесното царство”. Посочено е, че е водещ на предаването „Господи, благослови България” по телевизиите “Центрум груп” и „2001”, но аз не го намерих в техните програми. Към сайта му има дискусионен клуб.

От тази справка би следвало да е православен християнин. За съжаление в неговите текстове не срещнах понятието „православие”. И не само това. В проповедите му се забелязват уклони, които не са в духа на съборната православна духовност. От друга страна той самият определя като задължително за спасението изповядването на Никео-цариградския Символ на вярата. Ала акцентите в неговите проповеди са малко встрани от светоотеческата традиция. Най-важното е, че стриктно се придържа към Библията.

Изобщо, моето впечатление от всичко, което прочетох е, че е искрено и предано вярващ човек, макар и малко екстремен. Предполагам, че точно това е насочило твоите приятели към него. Ако те са наистина интелигентни и търсещи хора, нека освен книгите и проповедите на Петър Велев да четат и друга духовна литература. Да четат Светите отци, книгите на митрополит Антоний Сурожки, на епископ Калистос Уеър, на протопрезвитер Александър Шмеман… Толкова много хубава и полезна духовна литература има вече. Християнството не почва и не свършва с Петър Велев. Напротив – подобно абсолютизиране на една личност носи съмнителния привкус на сектантство. Не е Христов съработник този, който поставя себе си като най-важен авторитет и своето тълкование като най-меродавно. Смазващият и обезличаващ авторитет на гуруто е отличителен белег на тоталитарните секти и общества. За съжаление подобно явление като че ли се забелязва и при Петър Велев, въпреки че той самият на много места говори против сектите, окултизма, суеверията, ясновидството.

Най-опасното, което усетих е индивидуализмът, който лъха от неговото богословие. Църква означава събрание. Църквата е истинска само когато е съборна. В Църквата няма място за индивидуализъм. Индивидуализмът ни превръща в самодостатъчни индивиди, а Църквата ни изгражда като богоподобни личности. По тази линия е разделителната граница между православното християнство и всичко останало в този свят.

Друго, което прави впечатление при Петър Велев е силното акцентиране върху изцеленията. Изцелението не трябва да се поставя като най-важната цел на християнския живот. Лечителският дар може да бъде един от даровете на Светия Дух (вж. І Кор. 12:28). Но в същото време не бива да се заблуждаваме, че и врачките имат този дар, макар те също да говорят за Бог и да имат кръстове и икони в офисите си. Условието, по което разпознаваме дали дарът е от Светия Дух, е този, който го притежава, да е реално в Църквата. Не е страшно да се говори за демони. Христос също говори. Не бива, под претекст да не засегнем някого, да избягваме и заобикаляме тази тема. Демоните съществуват и ние можем да ги победим само с „всеоръжието Божие” (Ефес. 6:11). Ала е пагубно една проповед, една мисия да започва с това. Така се извършва зомбирането, но то категорично не е православна практика. Православната мисия започва с любов. Нейният акцент е любовта, а не демоните.

Другите неща, за които съобщаваш – обсебване, преследване, обаждания от чужди разузнавания и пр. са доста нездрави теми, но ми се струва, че твоята тревога малко е попреувеличила опасността. Не съм изследвал дейността и проповедите на Петър Велев в детайли. Затова може и да бъркам в някои преценки. Но неговите текстове не оставиха у мен впечатлението за „опасен човек”. Все пак и той трябва да се замисли, ако неговите проповеди произвеждат такъв ефект върху слушателите му, както върху твоите приятели. А тях ти насърчавай да пребъдват в евхаристийно общение в Църквата, да четат утвърдени автори и така да си формират здрав критерий за истината.

Благодатта на нашия Господ Иисус Христос да бъде с теб и с твоите приятели: Презвитер Стефан

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...