На каква основа е адвентисткото „учение”?


ЗДРАВЕЙТЕ,ОТЦИ.Зададох един въпрос и понеже не го видях в архива,а и го бях написала на латиница, реших, че не е разчетен и с ваше позволение ще го повторя. С един адвентист от „7-мия ден” спорихме по Библейски въпроси. Той започна да си прави свободни съчинения по темата (поне на мен така ми се стори); каза, че неговата църква е единствената истинска, а Православната била "идолопоклонническа" (заради иконите). Можете ли да ми кажете на каква основа е адвентисткото "учение"? Те друга Библия ли имат? Ако не стана прекалено нахална, искам да задам още един въпрос. Този адвентист ми каза, че на някакъв събор са изтрити някои части от Библията, а аз не бях чувала за това. Бихте ли ми обяснили нещо повече? Какъв е този събор? Защо са изтрити тези текстове? Ако има истина в тях, къде могат да се намерят? Благодаря ви за вниманието.

Бог да ви пази.


отец Добромир Димитров: Здравей, Мария.

Първо започвам с обвинението за идолопоклонство. Ние, християните, се покланяме на иконите, светия Кръст и Евангелието. Също така ги целуваме с голяма нежност. Иконите са богословие в цветове и си има определени правила и норми при тяхното създаване.

Някои християнски секти виждат в иконите „идоли” ( такива са и адвентистите). Но това твърдение е несериозно, защото ние не се покланяме на дъската и боите, а на образа, който е нарисуван.

Почитайки образа на нарисуваната личност, ние се прекланяме на първообраза!

Ще го обясня по-простичко. Ако видиш майка, която целува снимката на своята починала дъщеря, можеш да бъдеш сигурна, че тя не почита хартията и фотографската плака, а целува този толкова скъп за нея образ. Същото е и когато някой държи и милва снимка на любимия човек, който е много, много далеч и до болка му липсва.

А сега си представи, че взема твой портрет и му нарисувам мустаци и големи уши: ти може би ще се натъжиш от моята постъпка… Но ако се отнеса, както е посочено в горните примери – с обич, нежност, почит – ще се зарадваш, нали.

Ето това е за нас иконата, т.е. образа на любимия Господ Иисус Христос, Неговата Пречиста майка и приятели – светиите. Съгласи се с мен, че влюбеният държи в стаята си снимки на любимия си човек. Ето така и ние, православните, правим.

За изтритите части от Библията дори няма да коментирам, защото това е страшно несериозно. В историята на Църквата още от първите векове винаги са се е появявали разни хора, които са претендирали, че са единствено прави и притежават тайно или загубено знание.

За адвентистите от седмия ден какво да кажем? Името им идва от латинското adventus – идване. Известни са също и с името съботяни. Техните корени са в една друга секта, наречена баптисти. Адвентистите са известни, че правят опит да изчислят деня и часа на Второто пришествие (от там е и името им). С течение на времето започнали да празнуват съботата вместо неделята (в Православието ние почитаме и двете). Основателят им е Уйилям Милър (р. 1781 в Питефилд, Америка), който бил баптиски пастор, увлечен от астрономията. Това му хоби го накарало да обяви, че Пришествието ще настъпи през 1843, а после – през 22 октомври 1844; това обаче не станало. Мнозина го напуснали, но имало хора, които му останали верни, така е и до днес. Адвентистите също отричат, св. Евхаристия, нематериалността на душата и много други основни неща. В България има две движения, едното от тях е реформаторско.

Повече информация можеш да намериш в Интернет, има и подходяща литература, издавана от Омофор и Тавор.

Твой в Христа:
О. Добромир

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...