Относно кръщенето: защо всеки свещеник има различно мнение за едно и също?


Искам да попитам каква точно е процедурата, като се има предвид, че детето не е влизало в църква (нашият свещеник не ми разреши да я взема на чистата молитва). Сега е на три месеца и половина. Мисля около шестия месец да направим кръщенето. Има ли някакви пречки за това?

И може ли моят брат (тоест вуйчото на детето) да бъде кръстник?

Задължително ли е да има кръстница?

Какво точно се прави?

Извинявам се, ако въпросите ми са глупави или неподходящи за тук, но няколко дена се ровя в интернет и не откривам нищо по въпроса.

Интересува ме и защо всеки свещеник има различно мнение за едно и също!


Отец Гоце Христов: Здравейте, Силвия!

Недопускането на дъщеря ви в храма е някакво недоразумение. Вероятно мотивът е бил, че не е кръстена. Не знам обаче в православната църква да има практика някой да стои на вратата и да не допуска некръстените вътре. Какво да кажем за големите манастири и църкви, в които влизат безброй туристи с неизвестно вероизповедание. Още повече във вашия случай става въпрос за дете на православни родители, за което е ясно, че ще бъде кръстено. Обикновено кръщението се случва в храма и за да се извърши тайнството, некръстеният трябва да влезе вътре. Никъде в църковния канон не се забранява на некръстените да влизат в храма. Забранява се участието им в молитвата и евхаристията. Църквата не е някакво тайно братство, в което могат да влизат само “посветените”. Църквата е начин на живот. Църквата е любов. Църквата е спасение. Как може един атеист например, да се докосне до църковната благодат, ако не бъде допуснат до храма? Познавам доста хора, станали православни именно чрез въздействието на храма и богослужението. Как биха се спасили, ако не ги бяхме допуснали?

Относно времето за извършване на тайнството кръщение няма никакви ограничения. Човек може да бъде кръстен от първия до последния ден на живота си. Дали това ще стане на първия, втория или друг месец, няма никакво значение. Вие сами трябва да решите кога.

Ролята на кръстника не е просто формална, а изключително важна и отговорна. В православната църква е възприета практиката, когато се кръщава малко дете, неспособно само да взема решения, да има кръстник, който вместо него да изповяда вярата и решимостта да стане християнин. Ролята му не свършва само с това. Между кръстника и кръщелника се създава една духовна връзка. Кръстникът става духовен баща, а кръщаваният – духовен син (дъщеря). Задължение на кръстника е да се грижи детето да получи добро възпитание в православен дух, за да стане достоен носител на името християнин. За кръстници се канят достойни и уважавани християни.

Няма причина, поради която вашият брат да не може да стане кръстник. Условието е да е православен християнин. За кръстник е достатъчен един човек, но не е изключено да бъдат и повече. В никакъв случай не е задължително.

Най-важното условие за извършването на кръщението не са някакви предмети и храни, а вярата. Със светото кръщение човек се ражда отново. Ражда се духовно. Всички предишни грехове, включително първородният, се заличават в момента на кръщението и човек започва своя нов живот, в който с вярата постига спасение и вечен живот.

Бог да ви благослови.
свещеник Гоце Христов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...