От каква възраст децата трябва да постят и трябва ли да се изповядват преди причастие?



От каква възраст децата трябва да постят и трябва ли да се изповядват преди причастие; колко често може да се прибягва към Свето причастие?


Свещ. Стоян Бербатов: Църковната традиция е децата да не постят и да не се изповядват до седемгодишна възраст, понеже се приема, че до тогава те все още нямат напълно развито чувство за отговорност и самосъзнание. До тази възраст те се причастяват винаги (на всяка Литургия) без някаква подготовка, като само е необходимо да не са закусвали, като последното не се отнася за кърмачетата. Тъй като преходът от причастие без изповед и пост към нормален литургичен живот не може да стане автоматично и механично, той трябва да става с много любов и търпение. Нито е болка за умиране, нито е грях за смърт, ако нашето дете не свикне веднага да пости и не се съгласи да се изповяда по реда, по който ние сме свикнали да правим това. Много по-голям грях е, ако ние заради това престанем да го причастяваме.

Бих желал да споделя и други неща, свързани с причастяването на децата. Има една псевдоблагочестива практика възрастните (обикновено бабите) да постят „вместо” детето, за да може то да се причасти. И въобще не осъзнаваме колко карикатурен е целият този битийно-религиозен пейзаж на загрижените саможертвени възрастни, които „постят”, за да „изпълнят законното” пред Бога, а въобще не са наясно какво е постът и за какво ни е даден. И това се прави, защото подсъзнателно приемаме, че ние сме живели каквото е имало да изживеем; доколкото сме заслужили, Бог ни е дарил с благодеянията си и сега грижата ни е детето ни да е живо и здраво, да има успех в живота, а за това причастието може да му помогне. Заради това забравяме истинското благочестие, молитвата, участието в богослужението, не възпитаваме децата си с живия пример на подвижническото живеене в Христос, а им внушаваме една юридическа и морализаторска идея за християнството.

Мисля, че отговорът ми няма да нарани никого, но все пак, ако съм засегнал някого, най-смирено моля да ми прости.

Бог да благослови.
о. Стоян

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...