Повечето от епископите са избрани от Държавна сигурност?…



Благодаря за отговорите. Нямам лоши чувства, но на когото много му се дава, много му се иска. Повечето от епископите са избрани от Държавна сигурност, не от народа. Надявам се пак да получа опровержение.

Свещеник Стоян Бербатов: Христос воскресе!

Начинът на избор на епископите никога не е бил от значение, затова и няма канон за това. Всеки избор – дали ще бъде чрез жребий или директно народът ще избере своя епископ или патриарх, дали Синодът ще стори това под нечие влияние или не – е Божия воля. Едни се назначават от Държавна сигурност, екзарх Антим и всички Цариградски и Охридски патриарси през турското робство – от султана, преди това от императори и царе и т.н. Ако според нашите човешки критерии започнем да изследваме „досиетата” на всички архиереи в историята на Църквата, едва ли ще останат десетина с неопетнено име. Каквито сме ние, такива са ни и епископите.

Моля ви, братя, бъдете по-трезвомислещи, заиграването с тази тема си е чиста проба пиетистичен наивизъм. Все някой ни е виновен, все едни терапонтовщини.

А ако наистина сте загрижен за нравствената чистота на нашите архиереи (някои от които наистина имат нужда от покаяние и преумление) и смятате, че Църквата трябва да ги осъди, то тогава като отговорен и последователен в ревността си християнин заведете дело и нека църковният съд да отсъди кой крив, кой прав. Ако не знаете процедурата, аз ще ви я обясня.

Четете повече светоотеческа и богословска литература, научете наизуст последованието на Литургията и я служете заедно с цялата Църква и пейте на нашия Бог. Пейте, защото молитвата, изразена с песен, е повече от благоухание пред Бога. На добър час!

Бог да благослови!
Отец Стоян

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...