Трябва ли младоженците да не ходят на погребение?




Милена: Бих искала да попитам, ако почине някой близък или роднина на дадено семейство и в това семейство има сключен наскоро брак, трябва ли младоженците да не ходят на погребение? Зная, че трябва да спазваме само това, което предписва Светата Православна Църква.

Свещеник Добромир Димитров: На въпроса Ви може да се отговори категорично: Да, трябва да ходят на погребение!

Смъртта е трагедията на нашия живот. Господ ни е създал за вечен живот в общение с Него, но ние в онова древно време в лицето на Адам и Ева сме избрали да живеем без Бога и този избор ни донася смърт.

Смъртта не е създадена от Твореца. Тя е последица от греха, а грях е всяко нещо, което ни отделя от Бога, Който е извор на живота. Той, състрадавайки ни, не ни е оставил във воденицата на смъртта, а „толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен” (Йоан 3:16). Този живот вечен ние предвкусваме в Евхаристията.

Ние трябва да сме съпричастни с трагедията на нашите близки, както Господ е бил съпричастен с нашата.

Целта на погребението е молитвата, чрез която Бог вижда любовта ни към този, когото сме загубили, и като милостив прощава всичките му волни и неволни съгрешения. Ние се молим за възкресението му в бъдещия век и трябва да имаме твърдата вяра, че това е възможно.

Един писател казва: ако кажеш на някого „обичам те", все едно му казваш  – „ти никога няма да умреш"!

Заупокойната Литургия е именно продължението на това любовно общение, където ние, приемайки св. Причастие, отново се съединяваме с нашите близки, баби, дядовци, жени, мъже и деца, които смъртта ни е отнела. Това общение е възможно единствено в Христа.

В България обаче е жалко и тъжно, че на тези заупокойни Литургии (Задушници) масово липсват причастници, което противоречи на предназначението на заупокойната Литургия.

Нека да махнем всички „бабешки басни”(1Тим 4:7) и да се молим на Бога на Живите – Христа Иисуса, да упокои и възкреси тези, които обичаме.

А колкото до факта, че сме младоженци и сме отишли на погребение – това в никакъв случай не би нарушило нашето лично щастие. По този начин ще засвидетелстваме любовта, извираща от семейството ни и озаряваща всички, които са покрай нас.

Любовта е по-силна от смъртта!

Твой в Христа: отец Добромир

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...