Кризата е Божи съд


Най-често споменаваната дума днес е криза. Но какво означава терминът „криза”? Той е от гръцки произход („крисис”) и се превежда със „съд, съдилище”. Понятието „съд” често се споменава в Свещеното Писание – Библията, и обикновено се свързва с дейността на Бога, Който не е само Спасител, но и Съдия; не е само любов, но и справедливост.

През Средновековието в случай на нещастие европейците употребявали думата „съд”, а не „криза”. Някога, когато настъпвала суша, хората казвали: „Съд Божи”. Когато прииждало наводнение – „съд Божи”. Когато избухвала война или епидемия – „съд Божи”. Докато хората знаели и изговаряли думата „съд”, била ясна причината, довела до трагедията, бил известен и божественият Съдия, Който допуснал и бедата, и целта, заради която връхлетяла бедата. Днес думата „съд” е заменена с „криза” и никой не може да обясни как и защо настъпва тя.

Причината за всички човешки страдания е същата, каквато и за днешната криза – това е богоотстъпничеството. Страшният грях на богоотстъпничеството предизвиква днешната криза. Бог я допуска, за да пробуди, да отрезви хората, за да се опомнят и да се върнат при Него. Днес Господ използва съвременни средства, за да вразуми съвременните хора. Той нанася удар по банките, борсите, по цялата финансова система на капитализма. Както някога Христос влиза с бича в йерусалимския храм и събаря масите на сарафите и лихварите, така и Той днес преобръща, смущава, обърква всичко. Всичко това става, за да се пробудят и опомнят тарторите на световната финансова система, да намалят кражбите и раздаването на милиарди долари премии, да се облекчи бремето на заемите и ипотеките за обикновените хора. Банкерите трябва да си спомнят, че и те са смъртни, да признаят своите беззакония и да се преклонят пред божествения морал, който пренебрегват.

Докога ще продължи кризата? Докато надменните и грабливи хищници на капитала не признаят върховенството на Бога в делата си. Докато не разберат, че кризата е синоним на съд – за тях и за целия свят.

Авторизиран превод: архим. доц. Павел Стефанов

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...