Продължава дарителската кампания за укрепване на храм „Св. пророк Илия“ в Княжево



Прот. Дилян Цветков

Усилията за укрепването на храма „Св. пророк Илия“ в столичния квартал „Княжево“ започнаха преди четири години. Дарителската кампания за събиране на средства продължава.

„След като достигнахме до такъв момент да се изсуши основата и да се укрепи, тъй като влагата влиза в храма не само отдолу, но и отгоре, се заемаме със следващото нещо, което не е по-безобидно – покрива. Малко по-нататък ще дойде време и за стенописите“, каза за БНР протойерей Дилян Цветков, енорийски свещеник в храм „Св. пророк Илия“ в столичния квартал „Княжево“.

Според него дарителството е подражание на Бога.

В древната църква най-видим пример за това нещо е свети Василий Велики. Той е известен със своята Василиада, която е корпус от сгради около храма, които имат много функции. Храмът е място за молитва, но до него има болница за всеки, който има необходимост.  Имало е място, където да се трудят, иначе няма как да изкарват своята прехрана. Имало е места, в които да живеят тези, за които никой не се грижи и имат нужда от помощ; по този начин ние се стремим да използваме своите таланти, за да бъде всичко добро за другите хора“, допълни в предаването „Нощен хоризонт“ Дилян Цветков.

Протойерей Дилян Цветков е роден през 1985 г. в гр. Сливен в свещеническо семейство. Завършва Пловдивската духовна семинария през 2003 г., а през 2007 г. се дипломира в Богословския факултет към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Той е завършил семестриално „Антична литература и култура“ към Факултета по класически и нови филологии към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Ръкоположен е през 2007 г. за дякон и свещеник, като от същата година е назначен за енорийски свещеник в храм „Св. пророк Илия“ в столичния квартал „Княжево“, където от 2017 г. е председател на църковното настоятелство.

Повече за кампанията можете да чуете в звуковия файл.

 

Източник: БНР

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...