Защо смъртта е нагла?



„Какъв нагъл човек!“ – бихме казали за изключително нахлен и безсрамен човек. Едва ли ще имаме колебания със значението на думата „нагъл“ в съвременния език.

Но срещайки я в църковнославянския текст, трябва да бъдем по-внимателни.

„Нагъл“ на езика на православното богослужение означава „внезапен“. Във Великия покаен канон на св. Андрей Критски, най-дългия и сложен канон, на църковнославянски четем: „Пресвета Богородице, помилвай мене, грешния. Укрепи ме в добродетелта и запази ме, да не би наглата смърт да ме грабне неприготвен“.

Тук преподобният Андрей Критски се обръща към Божията майка и казва: „Укрепи и запази ме в добродетелта, така че внезапната смърт да не ме грабне неподготвен“. Думата „нагъл“ в църковнославянския език означава „внезапен“, „безвременен“.

 

Източник: foma.ru

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...