Изявление на Сливенския митрополит Йоаникий по повод скулптурата на Боян Мага в Бургас



Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий направи изявление в писмо от 23 февруари до Диян Димов, изпълнителен директор на Пристанище „Бургас”, Димитър Николов, кмет на Община Бургас, и Вълчо Чолаков, областен управител на Бургас, във връзка с поставената на 10.02.2021 г. скулптура на Боян Мага в Морската гара в Бургас:

 

„Изразяваме своето възмущение от факта, че тя е поставена на публично място, без тази инициатива да е била предмет на синхронизиране с отговорните институции и без обсъждане с обществеността на гр. Бургас. Нещо повече, Боян Магът не е личност с национална, регионална или местна историческа значимост, а напротив – той е фигура от родната ни история с оскъдна, неясна биография, противоречив живот и съмнително достойнство. Той е символ на антидържавното, антиправославното и антицърковното мислене. Затова и някои го обявяват за един от родоначалниците на богомилството, което също се стреми да премахне държавността, Православието и Църквата в България. Неслучайно богомилската ерес е осъдена от българската държава и Църква на Бориловия събор през 1211 г. в град Търново.

Озадачава ни фактът, че вместо на Морската гара да бъде поставен паметник, свързан със св. Николай Чудотворец – покровител на град Бургас и на морското дело, там е сложено антицърковното изображение на Боян Магьосника. А то не само че отблъсква с излъчването си, но и представлява пропаганда на магически практики, окултизма и сатанизма. Считаме, че подобни проекти, ако се изработват, следва да бъдат експонирани в изложбени зали или частни колекции, а не да бъдат поставени на публични места, където натрапват идеи и внушения в разрез с българските национални и духовни традиции.

Категорично заявяваме, че скулптурата на Боян Мага не въздейства положително върху възпитанието на подрастващите поколения, не облагородява духа на бургаското население, нито привлича Божията благодатна закрила над жителите на града и пристанището му.

Голяма е нашата загриженост за духовните ни чада, за подрастващите, за гражданите и гостите на град Бургас, за служителите на Пристанище „Бургас“ и поради това, че поставянето на статуята на Боян Мага, в пределите на порт „Бургас“, нито е полезно, нито възпитателно.

Силна е нашата архипастирска загриженост за това, че сектите и култовете по целия свят постоянно използват образователни, културни, социални, миротворчески и други инициативи за пропагандиране на своите идеи.

В името на доброто бъдеще на младото поколение и в съответствие с националните и духовни устои на нашето общество настояваме да бъде прекратено пропагандирането на съмнителни духовни вярвания и магии на публични места, каквото е Морската гара. Това засяга убежденията и религиозните чувства на всички наши православни християни, и гостите на град Бургас.

Поради това, че въпросната статуя е провокация към естетическата среда и престижа на град Бургас към държавността, а също е и поругаване над православната светост, настояваме да бъде анулирано предстоящото официално откриване на скулптурата на Боян Мага и тя да бъде демонтирана, без да се поставя на публични места в нашата епархия.

С уважение, Сливенски митрополит Йоаникий“

 

Източник: bg-patriarshia.bg

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...