За будителите – с поклон



Най-често в навечерието на деня на народните будители в съзнанието ни се открояват имената на безброй радетели за възхода на българското образование и култура. Тези редове обаче са посветени на съвременните ни будители и тяхната мисия и дело, за които рядко се намира публично пространство.

Броени дни преди светлия празник обществеността на един български град се сбогува с един от своите истински съвременни будители – госпожа Снежана Стефанова, преподавател по английски език в Националната Априловска гимназия. Вероятно за мнозина новината за жестокото й убийство е прозвучала страховито, но делнично, а други са я пропуснали в потока от злободневна ежедневна информация. В мен и в стотици други бивши и настоящи възпитаници на едно от знаковите за българското пробуждане и образованост училища, след тъгата и гнева, ще се появят безброй размисли за нашия живот, образование и вяра. Точно един от тези, които ни откриваха красивата страна на света чрез познанието, чрез оптимизма и вдъхновението, с което преподаваха и ни наставляваха, се оказа мишена на крещящата ни бездуховност. Какво ли струва съвременната ни образованост и информираност, когато не личностите, а безличието шестват из нашия свят и го определят. Един тъжен пример и трагично напомняне за нуждата от съвременната православна духовност и за нейното отсъствие от живота ни, за това какви са големите теми и проблеми на обществото ни – често оставащи извън полезрението на църковния ни живот. Дали кризата в България не е преди всичко криза на духа и мисленето, а като следствие от това – и дълбока икономическа?

Кои са и къде са днешните будители? Безкрайно много са и навсякъде около нас – тези, които носят и раздават на хората около себе си онази светлина, без която не бихме съществували като нация. Чиято вяра, умения и знания са единствените, които могат да променят из основи нехаещото ни общество. Ако, разбира се, същото това общество ги запази и оцени преди да са останали само светлите ни спомени за още по-светлите ни дати в календара.

С поклон и признателност!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...