За професор Вълчанов… Година по-късно



801Апостолът ни съветва да помним нашите наставници (Евр.13:7) и това не е трудно, особено ако има с какво. Професор Славчо Вълчанов беше една многопластова и интересна личност, която не само се помни, ами не се забравя, защото естествено и непринудено се вписваше в целия църковно-обществен живот – от църковния клирос до академичната катедра, от храмовия амвон, където често проповядваше, до кабинетите на богословските школи, където преподаваше знанието за Словото Божие. И всеки основателно се впечатляваше от нещо в него – от изисканата му академичност и научна вярност до симпатичния му хумор и витиеват език.

Г-н Професорът беше умел ваятел на словото, което с лекота използваше в академичното общуване. Лекциите му бяха свещенодействия, а неговата сериозност – задължаваща. Той беше по бащински загрижен към работата на младите си колеги и проявяваше научна щедрост към всеки, който го бе попитал за нещо. Това е преживяно и усетено от всеки, който е работил с него.

Богатото творчество, което той сам събра и описа в юбилейния си сборник „Проф. д-р Славчо Вълчанов на седемдесет години“ впечатлява с обема и многообразието си – от поетични преводи на библейски книги, през исторически изследвания до библейски коментари. Всичко написано тук в периода от седемдесетте години до скоро е казано отмерено, точно и отговорно, с вярност към родната богословска традиция, с респект към най-новите постижения на знанието и с мисъл и грижовност към читателя. Как да е иначе, като сам Професорът изповядва: „(Господи,) колко обичам Твоя закон! Цял ден размислям за него.“ (Пс. 118:97)

Да, такива наставници се помнят и светла е паметта им.

Бог да прости обичния професор Славчо Вълчанов!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...