Изборът на Пречистата



Има една интересна история, вдъхновена от истински случай. В началото на 20 век, в едно малко село в Предбалкана, живяла млада и много красива девойка. Тя било родена в  семейство на вярващи родители и от малка тръгнала по светлия път на вярата и светото Православие – четяла молитви, посещавала богослуженията и водила духовен живот. Бог ѝ помагал във всичко и по Свой, тайнствен начин, управлявал нейния път. Поради красотата си – дар от Небето, много млади мъже искали да се оженят за нея, но тя дълго време отказвала. Предпочитала да живее сама.

Станало така, че с напредването на възрастта и увещанията на близките, тя склонила да даде ръката си на един момък. Но в сън ѝ се явила Света Богородица и ѝ казала: “Момиче, трябва да ми служиш! Ти си определена да отидеш в близкия манастира и да бъдеш Божия невеста!“

Недялка, така се казвала девойката, не обърнала никакво внимание на този знак свише и продължила с подготовката за бъдещата венчавка. Минали няколко дни, но Майка Божия отново се явила в съня ѝ и изрекла ясно и категорично: “Момиче, Ти си определена за Божия невеста!“ Недялка  пак не обърнала внимание. Пренебрегнала съня и продължила да следва своя личен план. Но станало нещо наистина необичайно. В деня на  сватбата тя се събудила много рано и усетила необикновена тежест в областта на гърба. След като се разсънила, се опитала да се изправи, но въпреки всичките си усилия, не успяла. След като се опомнила, с ужас разбрала, че има много голяма гърбица и вече не е същата. Сред роднините настанала паника.

Не след дълго, в уречения час, дошъл бъдещият жених с приятелите и роднините си, за да я отведе в дома си. Но след като разбрал за станалото и я видял с ужасната гърбица, съсипана и погрозняла, се отказал от венчавката. Всичко пропаднало.

Девойката отишла в посочения манастир, приела пострижение и започнала да води духовен живот в уединение. Така пребъдвала в свято служение на Христа и Светата Дева до последния си дъх. След като предала Богу дух, била погребана срещу храма в обителта.

Този случай е достатъчно показателен, за да тласне всеки от нас към трескав размисъл. Историята на светата Църква изобилства от такива драматични житейски истории. Това са явни свидетелства за пряка намеса на Бога и Неговите светии, които преобръщат и преобразяват живота на избрания, дори тогава, когато той или не обръща достатъчно внимание, или явно не иска това. Те са част от Евангелието на живота, което Всемогъщият и Всемилостив Бог пише в летописа на поколения човешки души. И тези свидетелства не са откъслечни и изолирани сами по себе си, а са брънка от една огромна верига, която води началото си още от зората на християнството. Защото Бог не само ни е оставил своето боговдъхновено свето Евангелие и Нов завет на Любовта и Мира, но и пише страници от битието на всеки, призван да му служи. Двете Евангелия са едно общо неизтощимо откровение, което слиза от Отца на светлината и са непресъхваща симбиоза, необяснима божествена синергия, която твори и животвори, потопена в стихията на видимия свят.

Защото Бог диша и невидимото Му дихание ни води, със или без личното „да “на всеки един от нас. На нас, грешните, недостойните и обречени на непълнота, Той дава знаци и преподава уроци, които ние сме длъжни да видим и да следваме. Те са отражение на една изначална тема, превърнала се в изкушение в богатия свят на богословието. Това е темата за свободната воля и за Неговия мощен и всепроникващ Промисъл. Защото Той, Творецът на вселената и всичко видимо и невидимо, не само има план за всички заедно и всеки от нас, Неговите чеда, но и дълбок и всепроникващ Промисъл, който обхваща всичко.

Ние следваме своята воля и в това няма нищо нередно или необичайно. Така трябва да бъде, защото сме личности и носим отговорност за своите действия и бездействия, мисли, думи и дела. Свободната воля е благословена и вдъхновена от Отца и ние определяме дали и в каква степен ще бъде обвързана с Неговата, или ще остане пленница на гордостта ни. Свободната воля е велико изкушение за всеки, “роден от жена“, дар и проклятие едновременно. Защото в пълнотата на Своята Отческа любов, Творецът не насилва своето творение. Напротив, уважава го, милва и наставлява, върви до него и в трудни мигове го носи на ръце. Бди над него с десницата Си и го обгръща с покрова на Своите свети ангели. Но и определя миговете, в които Той реши да му изпрати… знаци. Защото го обича и приема всеки негов избор. Връзката между Бога и човека не е между субект и обект, а между Личност и личност. В Господнята молитва “Отче наш“ ние изричаме: “… да бъде Твоята воля“, но колко често, когато тя се проявява в живота ни – едва доловимо и деликатно, видима само за събудените души, или ясно и категорично – ние не само недоволстваме дълбоко в себе си или роптаем на глас, но и охладняваме в ревността си към Отца ни.

Нещо повече, проявяваме дързост и Го обвиняваме. Но това е плод на нашата вродена гордост и лично недостойнство, и така сами изобличаваме себе си като недостойни пред Неговото Свято лице. А всички сме Негови, Негови, Негови, дори когато не можем или не искаме да проумеем това. И не след дълго става така – ние се движим в определената от нас посока, дори да бягаме от Него, Той обаче не ни преследва, а ни чака… С търпението на благ и всемилостив баща, който  е готов всичко да прости, само заради това, че детето му се е обърнало с любов към Него, признавайки, че е сбъркало.                                                                           В светото Писание Спасителят се обръща към нас ясно и недвусмислено: “Не вие Мен избрахте, но Аз ви избрах и ви поставих да идете и да принасяте плод и плодът ви да пребъдва“ (Йоан 15:16). Той избира Своите Си, по Неговата мяра, без да гледа на лице, на пол, възраст, красота, и ги води в посоката, която изначално е определил за всеки един от тях. Деликатно уважава всяка идентичност, но има решаващата дума за всичко. Той е в началото и в края на живота на всекиго.

Във висша степен това е изразил прекият продължител на духовната и историческа мисия на Христос, св. ап. Павел: “…на ония, които любят Бога и са призвани по Негова воля, всичко съдейства към добро. Защото, които Той е предузнал, тях е и предопределил да бъдат сходни с образа на Сина Му, та Той да бъде първороден между многото братя. А които е предопределил, тях е и призвал, и които е призвал, тях и оправдал, а които е оправдал, тях и прославил“ (Рим. 8:28-30).

Нали и заради това един от най-славните отшелници и боговидци у нас, старецът Севастиян Търновски, обичаше да повтаря: „Имената на свещениците са написани на Небето.“ И не само техните, а и на всички онези, които са повярвали в Христос и са тръгнали по тесния път към Несъкрушимото Му царство. Това в особено силна степен се отнася за всеки с духовен сан, удостоен със свята хиротония като свято благословение свише. А в най-висша степен от всички светии в Църквата Христова тези думи са относими към Майката Божия, която благославя и освещава клира и особено монашеството. Тя настоява и изисква от Сина Си верни души, които да Му служат и да се опитват да бъдат верни в дело и в слово в това свято, благодатно служение.

Затова нека се смирим пред Неговата крепка десница и въпреки нашата гордост, непостоянство и непълнота, Му позволим да ни води през криволичещите пътища на живота, като Го признаем за свой личен Спасител и водач по трънливия път на спасението. Нека оставим хилядите уговорки на лукавия ни ум и вместо това приемем всепроникващия Му Промисъл във всичко наше.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...