И ще ви наблюдават хиляди очи



Тези, които помнят примера и делото на приснопаметния Варненски и Великопреславски митрополит Йосиф (1900-1988), знаят за един негов необичаен принцип. Веднага след като отслужвал хиротония на свой свещеник в епархията, привиквал в покоите си Божия избраник и неговата благоверна съпруга, и провеждал беседа с тях за достойнството и висотата на пастирското служение. В задушевна обстановка и с грижа на истински духовен баща ги увещавал така: “Ще ви наблюдават хиляди очи. Каквото и да направите и където и да идете, знайте че ще ви гледат и обсъждат. Вие сте представителите на Църквата. Никога не забравяйте това. Помнете – всичко при свещеника: служението, облеклото, семейството, се наблюдава с голямо внимание… И ще ви наблюдават хиляди очи.“

В святото си достояние като владика, наместник на Небесния владика Христос в поверената му епархия, той особено държал на подбора на своите духовници. Внимателно следял за поведението им във всяка ситуация, взаимоотношенията им с хората и впечатлението, което остават след себе си. Не само защото по време на Втората световна война и особено след установяването на безбожния режим от 1944 до 1989 г. са били трудни и смутни времена за Църквата. А и поради спецификата на неговия строг и взискателен характер, като човек и духовник, и заради длъжността, която изпълнявал в Светия синод като ръководител на дисциплинарната комисия към него.

Да бъдеш свещеник е призвание в най-висша степен. Истинска привилегия, която Бог дава на малцина от „родените от жена“. Така е било, така е, и така ще бъде. Благословение за този грешен свят, в който човекът, това любимо Божие творение, е изпратен за изкупление. За всички християни, но най-вече за духовниците се отнасят думите на Спасителя Христос: “Не вие Мен избрахте, а Аз вас избрах и ви поставих да идете и да принасяте плод и плодът ви да пребъдва, та каквото и да поискате от Отца в Мое име, да ви даде“ (Йоан 15:16).

Свещеникът е офицер Христов, боец в първите окопи, посланик на Бога в земята на сенките и избраник, комуто е поверена тайнствената грижа за попечителството на душите на смъртните. Той не е просто човек, а Божи човек. Христос му е вдъхнал дарове чрез тайнството на свещенството, които са единствени и уникални, но три от тях се отнасят за всички Негови служители: дарът на любовта, дарът на прозорливостта и дарът на утешение. И всеки ще отговоря пред Него – основателя на Светата църква и щедър дароподател, дали е заровил тези дарове в земята или ги е преумножил. Свещеникът е икона Христова. Човешка, на моменти твърде човешка, но икона Божия. Наранена, несъвършена, недовършена, но Негова. Всяка дума, жест и дори мълчанието слагат печат върху всичко и всички във видимия и невидимия свят. На него, грешния, страстния и недостойния, но избрания, са връчени ключовете за рая. Ангели и демони му се подчиняват. Той „свързва“ и „развързва“, благославя или отминава. Самото му присъствие е проповед за живите. Призив към хората за възвръщане към обятията на Отца, напомняне за идване на себе си и изправление на криволичещите пътеки на вечно лутащия се човек. Отговорността на свещеника е страшна! Той е като мост между земята и небето. Затова и изискванията към него са особено високи. Защото този, на когото много е дадено, от него много ще се изисква.

Пастирското служение не може да бъде осъзнато само от чисто човешко гледище. То е надчовешко и свръхчовешко. Свети Йоан Златоуст казва нещо страховито: “Малцина от свещениците ще се спасят“, но изрича и друго, което трябва да ни направи особено внимателни: “Няма никакъв начин дори и най-малкият недостатък на свещеника да не бъде забелязан“. Преведено на езика на Светото Православие: той трябва да не съблазнява никого с нищо. Не трябва да бъде сервилен, да не се оглежда в мнението на хората, което винаги е променливо и нетрайно, защото ще се превърне в човекоугодник, но… С всичките си усилия и помощта на Божията благодат да бъде мил, внимателен, достъпен и разбираем. Защото иначе не само тласка  околните към грях, но и засяга авторитета на Светата църква като Тяло Христово и Богочовешки организъм, която има неповторима историческа и духовна мисия в този свят. Затова във всичко свое трябва да се стреми да бъде за образец, личен пример и стожер на доброто. Истински син на светлината, воин, който с духовния си меч побеждава силите на мрака. Обръщението към него е „отче“ (татко), което само по себе си е достатъчно изискващо и предизвиква висше внимание. Той няма как да бъде обикновен човек и да отговаря на предизвикателствата, връхлитащи отвън, по начина, по който го правят останалите “нормални“  хора. Не само не трябва да отвръща на обидите и подигравките, но дори да не помисля зло за онези, които го обиждат или хулят. За него и пак за него се отнасят думите на св. ап. Павел: “злословени – благославяме, гонени – търпим, хулени – молим се. Прочие, бъдете ми подражатели, както съм аз на Христа“ (1 Кор. 4:9-16). Външната му  беззащитност е всъщност неговата сила, защото Бог му е обещал подкрепа във всичко.

Затова всички ние, които сме призовани да носим расото си като обет между нас и Христос, при всичкото ни недостойнство като личности, нека се опитаме да бъдем достойни за изключителното достояние, за което сме призвани. Да не забравяме не само Неговите обещания, но и присъдата, която можем да получим като недостойни и неверни служители. Въпреки личната ни немощ и съпротивата на поднебесните духове на злобата, да молим Този, който ни избра за това свято служение, да ни изпрати „благодат въз благодат“, за да продължим пътя, по който сме тръгнали.

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...