Любимият ход на дявола



Светите отци ни учат, че по пътя на духовния живот врагът на човешкото спасение изкушава подвизаващите се с един особено коварен ход. Чрез мисловни внушения се опитва да създаде усещането, че грехът не е толкова страшен и че вярващият няма от какво толкова много да се притеснява. „И да го направиш, не е толкова страшно!”, ”Колко хора го правят и не се разкайват!”, ”Все пак това не е толкова голям грях!” – все помисли, които той с удоволствие ни нашепва. А после измамливо ни утешава: ”Какво пък, после ще отидеш и веднага ще се изповядаш. Нали на изповед всичко се прощава!”.

И когато вярващият подчини своята свободна воля на някои от тези мисловна атаки и се остави на изкушението, дяволът прибягва до своя още по-любим ход – хвърля съгрешилият в пълно отчаяние. Запраща го в дъното на духовния ад и може да го доведе не само до духовно униние, но до пълно душевно разстройство, като му втълпява мисълта , че е сторил нещо непростимо. Това е състояние, в което човекът усеща абсолютна духовна окаяност и съзнанието на лично недостойнство се засилва дотолкова, че да постави под въпрос силата на Божията милост.

Князът на тъмнината се опитва да внуши на прегрешилия човек, че всемогъщият и всемилостив наш Господ така се е погнусил от него, че няма да го приеме в покаянието му. Създава му трайната нагласа, че е „недостоен, недостоен, недостоен!” не само за прошка, но и въобще да се нарича християнин. В това състояние падналият може да вземе тежки, дори непоправими решения, които да го доведат до действия, пагубни за душата. Той може не само да не стъпи в храма, но и да посегне на най-скъпоценния дар – на живота си. В древните патерици откриваме примери за монаси, които, след падения в нестихващата стихия на невидимата бран, изпадат в дълги периоди на ужасно отчаяние, но дори стигат дотам, че да оставят своя сан и да забравят за дадените обети. Връщат се в света и се демонизират до крайна степен.

На подвизаващите се в света християни много често внушава въобще да не се изповядват и да не принасят плод на покаяние – под претекста, че „няма чак толкова за какво“ или че може да го отлагат във времето. Това е зараза с вируса на нехайството.

Ето защо наш дълг е да пазим своя ум!

Дяволът е изкусен виртуоз на всякакви мисловни уговорки и трикове за склоняване към грях. Светите отци ни предупреждават, че именно умът на човека е първата цел на неговите атаки. Той е първият окоп, който атакуват неговите служители – поднебесните духове на злобата. Веднъж проникнали в него, тези врагове на човешкото спасение е трудно да бъдат прогонени или разгромени.

Но винаги има надежда! Такава надежда откриваме и в думите на свети Паисий Светогорец, които е добре да помним: „Бог чука на сърцето, а дяволът на ума!”*. Това негово прозрение е плод както на дългогодишния му опит в духовния живот, така и на благодатта на Светия Дух в живота му. За да хвърля светлина и да дава сили на всяка вярваща душа. Нека да помним, че нищо не обезоръжава така изкусния враг, както чистосърдечната изповед пред православен духовник. Защото казано е от каещия се свети пророк Давид: „Жертва Богу е дух съкрушен; сърце съкрушено и смирено Ти, Боже, не ще презреш”(Пс. 50). Творецът обещава на творението, Вечният се задължава пред преходния.

Ако Бог види чистите помисли и стремежа на сърцето да се освободи от паяжините на греха, Той ще прости дори и на пръв поглед най-непростимия грях. Нека да прибягваме колкото се може по-често и искрено към това изпитано, вечно лекарство – изповедта, не само за да изцерим раната, но и да спечелим Неговата непобедима защита!

 

*Вж. Йеромонах Христодулос „Старецът Паисий от Света гора“, изд. Славянобългарският манастир „Св. Вмчк Георги Зограф”, Света Гора, Атон, 1999 г.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...