Не моята воля, а Твоята



Свещ. Ясен Шинев

Един от най-дълбоките проблеми в духовния живот на нас, християните, е, че искаме да бъде винаги според нашето желание и воля, а не според Божията. Искаме да пребъде нашето „его“, а не Неговият Промисъл – във всичко наше, дори и в посрещането на най-малките предизвикателства на деня. Това се оказва сериозна пречка, истински ступор в общуването с Бога и Неговата благодат.

Всеки от нас чудесно знае молитвата „Отче наш“ и дори я изрича по няколко пъти на ден в своето задъхано ежедневие, но много често дори не се замисля достатъчно задълбочено за нейния съкровен смисъл. Казано е „да бъде Твоята воля, както на небето, така и на земята“, но всъщност всеки от нас, подтикван от своята повредена природа, неудържимо иска, копнее и се стреми да стане винаги това, което напира в него. А това е нестихващият зов на „Аза“, който не спира и не спира, подклаждан от нашепванията на бесовете, да ни тласка напред. Той е този, който предава човека и в нещата на духа, той е първата обявена война и последната спечелена победа. Битката с него е до последен дъх. Това е схватка на приливи и отливи и се води с променлив успех. А ние сме като мокри дървета, изложени на бавен огън и изживяваме цялата драма на това обгаряне. Наистина, казано е: “Искайте и ще ви се даде, търсете и ще намерите, хлопайте и ще ви се отвори“ (Мат. 7:11), но в различен смисъл и акцент от това, което вършим у дома и в храма. А именно – да искаме и да търсим във и чрез Бога, от Неговата десница, а не въпреки и встрани от нея. Да коленичим пред Него и в нозете Му да положим съкровената си молба, а Той като благ и човеколюбец да прецени кога, къде и в какъв смисъл да ни отдаде.

А ние много често постъпваме като невъзпитани деца, които потропват, проплакват и по всякакъв начин настояваме да се изпълни това, което искаме към момента. Това е израз на вроденото ни своенравие и скрита гордост. Ние сме изтъкани от тях и нишките им преминават през цялата ни личност. Гордостта блика от нас, твори и ни тласка в бурното море на живота, встрани от тихото пристанище на смирението. Държим всичко да стане тук и сега, колкото се може по-бързо и без каквото и да е усложнение. Какво друго освен гордост е това?

Така веднъж преди много години един млад и симпатичен дякон се молеше в храма от цялата си душа и сърце. А до него стоеше служещият свещеник, духовник с голям опит. Той се обърна към младия и му каза:

“Дяконе, ти така се молиш на Господа, сякаш Му заповядваш да те чуе. Искаш да стане задължително на твоята воля, а не търсиш Неговата. Не прави така. Успокой се, умири се и в смирение искай от Него! Остави се на Промисъла Му и много скоро ще усетиш намесата Му и ще разбереш разликата. Аз, като бях млад, имах такива моменти и видях в живота си, че резултатите са в пъти по-добри, когато това, което искам, го искам смирено и с наведена глава! Наистина тогава усетих на практика, както в духовния си живот, така и в обикновените, светски неща, колко прави са думите: “Бог се противи на горделиви, а на смирените дава благодат“ (1 Петр. 5:5). Така нещата си дойдоха на мястото и Бог така добре подреди живота ми, че аз каквото и да си мислих, нямаше да успея да го направя. Виждам, че силно вярваш, но не само вярвай, уповавай се на Него! С вътрешна убеденост и спокойствие, че всичко ще бъде наред.“

Това са думи, изречени от духа на практиката и живото пастирско служение, и няма как да не бъдат значими и отнесени към истината. Те не са плод на вдъхновение, а на горчив опит в общуването с нетварните енергии на Бога.

Един от боговидците на Светото Православие на настоящото време, старецът Тадей Витовнишки, обичал да казва пред поклонници, че всичко, за което се молел да избегне в живота си, след като се случвало, той разбрал, че е за негово добро и се оказвало истинско благословение от Бога.

Всеки един от нас, ако бъде достатъчно откровен пред себе си и се вгледа в нишката на житейския си път, може малко или много да изрече същото. Колко пъти и в нещата на духа, и в бита ни, Всемогъщият и Всемилостив Бог ни е дал знаци и уроци, плод на истинска милост и бащинска грижа? Искали сме едно, а сме получавали друго, и се оказва, че не е само за наше временно добро, а е полезно за спасението на душите ни. Защото Бог е океан от любов и ни обгръща с нея, но ние, немощните, не можем да я приемем и осъзнаем изцяло с повредените си от греха сетива.

Светите отци ни наставляват да се смиряваме навсякъде и във всичко, включително и в молитвата. Според тях тя е „майката на добродетелите“ и сме длъжни да подхождаме особено внимателно към нея – не само с благоговение, но и с подходящо отношение. Той по най-добрия начин вижда нашето минало, настояще и бъдеще, и знае какво и в кой момент да ни изпрати.

Затова често да се молим с молитвата на св. Филарет Московски:

„Господи, аз не зная какво да искам от Тебе. Ти едничък знаеш какво ми е потребно. Ти ме обичаш повече, отколкото аз умея да обичам себе си. Отче, дай на Твоя раб това, което аз сам не умея да искам. Не дръзвам да прося нито кръст, нито утеха – само стоя пред Тебе. За Теб сърцето ми е открито! Ти виждаш моите нужди, които самият аз не съзнавам. Виж и постъпи с мен според Твоята милост. Накажи ме, изцери ме, смири, въздигни ме. Благоговея и безмълствам пред Твоята свята воля и пред Твоя непостижим за мене промисъл. Готов съм на саможертва, предавам се всецяло на Тебе, нямам друго желание, освен да върша Твоята свята воля. Научи ме да се моля! Амин!“

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...