Откровението на Блажени Августин



Отец Ясен Шинев

През IV в. един от най-великите мъже на Светата църква – блажени Августин, изрича думи, които звучат като истинско откровение: “Всички добродетели са нищо друго, освен любов във всичките ѝ проявления!“. И това е прозрение не просто плод на превъзходния му интелект и опит като епископ и личност, но откровение свише – от Отца на светлините. Колкото просто, толкова и благодатно, и най-важното – удивително вярно, защото отразява наблюденията както на духовници, така и на миряни. Само по себе си то синтезира целия космогенезис, обяснява духовните закони и изначалния замисъл на Твореца на вселената. Това е най-висшият завет, ключът за Царството Божие, условието, без което не може. Всичко друго е допълнение…

Вярата е любов. Защото е пробив на личността и победа на Небето над земята, полет на възпламенената от благодатта душа към Него. Счупване на оковите на представата ни за Творението и проклятието на собствената ни самообреченост.

Надеждата е любов. Защото е израз на нашия неумолим вътрешен стремеж за промяна към по-добро и по-красиво пребиваване в „долината на смъртната сянка“.

Покаянието е любов. Защото е зов за завръщане към истинското, изначалното и вечното. Това, което ни е създало и призовало обратно към себе си. Превъзмогване на собственото ни его и преклонение на колене пред волята на Отца. Първа стъпка в нестихващата метаноя на всеки, който е решил да се бори за спасението на собствената си душа. Ново раждане и начало на един обмислен, но вече просветен живот.

Послушанието е любов. Защото е понизяване на себе си, пречупване на гребена на гордостта и приемане на авторитета на Майката Църква. Проява на духовен ръст, навеждане на вече осъзнатите грешници и приемане и изпълнение на наставлението на изповедника. За да бъде последван, като пратен от Спасителя Христос, за да води по тесния път към Несъкрушимото Му Царство.

Търпението е любов. Защото е плод на поставената цел в изкачването на стъпалата на духовната лествица. Проява на лично мъжество, но и натрупана мъдрост. Верен залог за успех и предвкусване на бъдеща победа.

Верността е любов. Защото е свидетелство за следване на възприетото начало и неотстъпление от първоначалното вдъхновение на новоповярвалия към обетите, дадени под въздействие на преобразяващата благодат. Решение, превърнато в последователност.

Милосърдието е любов. Защото е излизане извън себе си и свята грижа за другия. Служение на ближния, далечния и дори… на врага. Разчупване на оковите на личния интерес и така удобната топлохладност. Пряко изпълнение на завета на Пречистия Иисус: “Даром получихте, даром давайте“ (Мат. 10:8). Блажени са милостивите, но не само защото ще бъдат помилвани, а и защото милват другите. Едно невинно уподобяване на Бога в низхождащата грижа за света.

Състраданието е любов. Защото е проява на съкровената, вътрешната сила да излезеш от клетката на собствения си свят и опит да превърнеш чуждата болка в своя. Нали от състрадание Бог се яви и слезе до тлеността на „прогонените от рая“. Сам се превърна в мост и път към Себе Си.

Прошката е любов. Защото е понасяне на немощта на другия и израз на приемането му като образ Божий и икона Христова. Едно осъзнато или не отхвърляне на знака на равенство между личността му и собственото му недостойнство. Топло свидетелство, че е приет като приятел и брат. Победа над личната себичност и очистване от налепите на злопаметността. Печат на Христос, Който от Разпятието е простил на враговете Си!

Смирението е любов. Висша проява на премъдрост, солта на всички добродетели. Покров на тези, които искат да се спасят и да намерят тихото пристанище в бурята на житейското море. Защото е най-доброто оръжие и защита. Печелившата стратегия във всяка житейска ситуация. Без него не могат да се берат никакви духовни плодове, и всеки порив и вдъхновение остават безсмислени.

Всяко служение е любов. Защото е разбиране за духовния смисъл на живота, осъзнаване на висшия замисъл на Отца и саможертва пред Неговия престол. Въпрос на просветление е да достигнеш до съзнанието да преобразиш краткото си битие, тук, долу, до такава степен, че да изоставиш първоначалния си план и да коленичиш пред нозете на Сина Божий, Който е дошъл, за да послужи!

Всичко е любов и любовта е всичко!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...