Православната църква в Тайван разкрива тайните на шифъра на Леонардо: Да! Иисус има потомци!


Източник: www.trinitylight.net

Като свещеник в новооснованата, първа в историята православна църква в Тайван, аз съм много изненадан, че хората ме питат за филм, наречен “Шифърът на Леонардо”. Питат ме за отношението на Църквата, дали го осъждаме или съветваме хората да бойкотират филма. Много съм изненадан, защото Църквата не може да нареди на никого да гледа или да не гледа един филм, тъй като филмът е културно събитие, а ние живеем в демократично общество, в което има закони, гарантиращи свободата на словото. Затова всеки сам решава дали да гледа филма – Църквата не може да застави с духовна власт никого. Църквата знае и опитно преживява чрез историята факта, че Иисус Христос се е изправял и ще се изправя до Своето второ  пришествие пред присмех и неразбиране.
Във филма ‘ученият’ твърди, че Иисус е обявен за Бог на Първия вселенски събор (325 сл. Хр.) от император Константин по политически причини. Тук няма да се опитвам да опровергавам това, понеже вече много автори доказаха колко е несъстоятелно, а и всеки би могъл да намери в интернет древни християнски текстове, снимки и артефакти, както и символи на древното християнство. Ще посоча единствено, че дори на много автомобили в Тайван виждам твърдението, че Иисус е Бог: много автомобили имат стикер с гръцката дума IXΘΥΣ (‘риба’ на старогръцки), която е акроним от гръцките думи I = Иисус X = Христос Θ = Божи Υ = Син Σ = Спасител, вписана в очертание на риба. Това е един от първите християнски символи, използван като знак – неразбираем за римляните, че домът е християнски. Това показва, че Иисус е почитан като Бог от начало, а не, както исторически невярно се твърди във филма, от IV век. Също така, в интернет можем да открием, че много древни християнски молитви, особено от ранните литургически текстове, се отнасят към Иисус като към Бог.

Филмът твърди, че източници на християнството са свитъците от Мъртво море и други апокрифни текстове, а отхвърля новозаветните текстове. Обаче (всеки може да потърси в интернет и да открие истината) това са погрешни твърдения, защото свитъците от Мъртво море въобще не се отнасят до християнството. Новозаветният текст е съхранен в около 25 000 древни ръкописни каменни кодекси, много от които датират от преди 250 г. сл. Хр. (например кодекс ‘папирус 52’ е много близък по време до евангелието от Иоан). Никоя друга книга в историята не е засвидетелствана в толкова исторически паметници. (Омир например е достигнал до нас само в 643 древни кодекси.) По време на гоненията срещу християните – преди император Константин, милиони християни са жертвали своя живот не заради някакви идеали, но лично за Иисус, защото са вярвали, че Той е жив и че е Бог – иначе не биха го направили, защитавайки някаква лъжа. Мисля си, че дори членовете на тайните общества или църкви (както се твърди във филма), които се опитват да скрият тайната, че Иисус е просто един обикновен смъртен човек, в края на краищата вярват в нещо, защо иначе да жертват живота си в защита на една лъжа? Във филма ‘ученият’ твърди, че човекът, поставен до Иисус, е Мария Магдалина, а не Иоан, поради очевидно женските черти. Но това не е необичайно за Леонардо да Винчи. Зигмунд Фройд има едно изследване за Леонардо да Винчи: “Леонардо да Винчи и спомен за детството му” (Leonardo Da Vinci and a Memory of His Childhood (Freud, Sigmund, Works.) Sigmund Freud, James Strachey, W. W. Norton & Company; Reissue edition (November 1989), което се основава на факти от детството на Леонардо, опитвайки се да обясни неговото предпочитание към изобразяването на женски фигури и на мъжки фигури с женски черти. На “Тайната вечеря” лицето на Иоан има женски черти, но същото се отнася и за лицето на Иисус – то е почти същото като на “Мадоната и Младенецът със св. Ана”, едно женско изображение.

На “Тайната вечеря” на Леонардо няма някакъв „свети граал”, а има винени чаши, което е съвсем обяснимо, тъй като Леонардо използва в изображението дрехите и стила на своето време, а не древната юдейска маса, съдове, чаши и т.н. Няма нужда от някакъв специален ‘граал’. Върху православните икони например ние изобразяваме Иисусовата чаша – ‘граалът’ – като стомна или кана, както можете да видите в моята малка църква. Аз действително съм много изненадан от култа към светия граал. И защо граалът е толкова ценен, а не неговото съдържание, имам предвид кръвта на Иисус Христос? Ние се интересуваме не от чашата, а от онова, което е вътре в чашата и което можем да приемем на всяка св. литургия. Митът за „светия граал” е бил използван в Европа от тайните общества, като е обслужвал различни национални, икономически и расистки цели (като например, че в жилите на някои хора тече божествена кръв, която ги поставя над останалите).

За да бъдем коректни, трябва да разгледаме и други изображения на Тайната вечеря, особено древни икони (Orthodox Multimedia Gallery) и да наблюдаваме фигурите, позите, геометрията и т.н. В края на краищата Леонардо да Винчи не е най-подходящата личност, която да ни запознае със събитията от Тайната вечеря: той живее 1500 години по-късно и не е историк или богослов, а гениален учен и художник.
Но аз като православен бих искал да видя положителната, а не отрицателната страна на нещата. Аз вярвам, че дори хората с лоши намерения, а още повече онези, които просто ‘следват’ и вярват на художествените измислици, като превръщат г-н Браун в милионер, таят едно скрито очакване, една неизречена надежда дълбоко в сърцата си: да бъдат едно семейство с Иисус Христос. Макар и външно да Го презират и вероятно дори да Го мразят, дълбоко в себе си и несъзнателно те Му се възхищават и Му вярват: ами ако…? Ако Иисус имаше потомци, религията щеше да е провалена, НО човечеството щеше дa се въздигне!!! Може би аз или моите деца бихме могли да се оженим за някой от неговите потомци – човек никога не знае, всичко е възможно. Във всеки случай мога да съм горд, аз съм човек! Аз не зная какво е Богът, но ако някой, който е Бог, в крайна сметка е човек, тогава аз познавам Бога, Той е като мен! Чудесно. И както видях във филма, Софи изобщо не е лоша, наистина цялото семейство е толкова мило и добро. НАД СРЕДНО НИВО.

Сега разкривам пред вас първата си тайна: ние имаме мощи на св. Мария Магдалина. На Атон, в манастира Симонопетра, се съхранява нейната лява ръка. Можете да отидете там и да я целунете, както ние православните правим, и да получите Божието благословение. Много хора усещат тази свята ръка топла, като жива, а не като мъртва от 2000 години. Така или иначе пред вас е предизвикателството да отидете преди г-н Браун да прочете това и може би да напише нещо.

А сега ще ви разкрия главната си тайна. Да, наистина Бог, Синът Божи стана човек, стана Иисус. Не за да ни даде учение – Той не написа нищо. А, за да създаде семейство. Едно ново човечество. И Неговото семейство все още съществува. И се увеличава все повече и повече… много чеда, синове и дъщери: това семейство е Църквата. Ние наистина сме Негово тяло. Едно ‘корпоративно’ тяло, ако ми позволите така да се изразя. Светият Дух изгражда, свързва това тяло, вписва ни в него. Ние ставаме членове чрез кръщението, а обновяваме и усилваме тази връзка в Евхаристията.

Спомням си какво ми каза епископ Нектарий, който ме ръкоположи за свещеник. Аз закъснявах да завърша светото причастие, тъй като се страхувах да не изпаднат някои частици, когато той ми каза: не бъди чак толкова внимателен. Тялото на Иисус е и всеки един от твоята енория! Можеш да дойдеш и видиш тялото на Иисус в нашата божествена литургия. Можеш да бъдеш член на това тяло, ако искаш. По тази причина Иисус не се е оженил. За да могат всички, а не само малцина, да бъдат Негово семейство, Негови синове и дъщери. Докато станат много, безброй, и всички бъдат едно, членове един другиму, едно тяло, Иисусовото тяло. Той в нас и ние в Него. Това е, струва ми се, крайната мисъл, с която бихме могли да прочетем книгата или да изгледаме филма. Това поне бяха моите мисли на излизане от киното на ул. Шанг Шун, крачейки към дома в компанията на спомените и размислите си.

Превод: Божидар Питев

Новооснованата Православна църква на Тайван (към Православната митрополия на Хонконг и Югоизточна Азия) е официално учредена през 2004 г. благодарение на енергичните усилия през предходните години главно на архимандрит Йона Муртос (Лий Лиянг).

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...