Храмов празник на манастира „Света Марина“, с. Сяново



На 17 юли т. г. в тутраканското село Сяново, Русенска епархия, където се намира манастирът „Св. Марина”, за поредна година се стече множество вярващ народ, за да почетат света Марина, като вземат участие в светата Литургия. След нея традиционно бе отслужен водосвет на аязмото на манастира, за което преданието разказва, че има лечебни сили.

За радост на домакините, отец Георги, ефимерий на манастира и монах Симеон, дворът на манастира отново се изпълни с детска глъч и смях, примесени с чуруликането на птиците и ангелогласното пеене на певците по време на богослужението, а и с аромата на вкусните гозби, които се подготвяха, за да нагостят всички присъстващи.

С радост мога да споделя, че това беше истински празник за всички. В отслужването на Светата Литургия участваха шест свещеника, като проповедта на отец Георги даде на присъстващите добри насоки по пътя на спасението, което Христос ни е обещал и заради, което Той умря на Кръста. Молитвите вървяха една след друга, а Божият народ с един глас и едно сърце отговаряше на прошенията. Водосветът беше извършен от отец Добромир и отец Димитър на аязмото в подножието на манастира. Отец Добромир разказа една от многото легенди, които се носят за света Марина – за способностите й да помага при много тежки случаи на болест и страдания. Не бих могла да пропусна възможността да отбележа, че за да споделят радостта си с нас бяха и Мила Игнатова, деканът на Богословския факултет на Великотърновския университет доц д-р Димитър Попмаринов и християни от Великотърновска епархия.

Празненството продължи до следобяд, полянката пред манастира се изпълни с много весели трапези, отрупани с благодатните дарове от Господа. Извиха се и кръшни хора. Децата бяха от всички най-щастливи, защото играха на воля, похапваха от всичко, а накрая танцуваха под звуците на народната музика, като за някои това беше първият досег с народните танци. Най-радостното е, че с всяка изминала година броят на младите хора се увеличава и всички, които бяха на този ден там, се чувстваха като в приказките. И, както завършват много приказки: ”И аз бях там, и аз се радвах, ядох, пих и се веселих”.

Казвам всичко това, за да запомните, че когато в манастира „Света Марина” в с. Сяново се организира поклонение, да не пропуснете възможността да бъдете там. Със сигурност мога да кажа, че ще бъдете посрещнати както подобава, а душата ви ще се изпълни с много радост от общението с Бога.

По молитвите на света Марина нека Господ ви дарува любов, радост, здраве, смирение и търпение!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...