Въведение на Пресвета Богородица



 

Въведението на Пресвета Богородица в Йерусалимския храм се извършило, според сведенията, запазени в Преданието, по следния начин. Родителите на Дева Мария, праведните Йоаким и Анна, молейки се за избавление от безплодието, дали обет, че ако им се роди дете, ще го посветят да служи на Бога.

 

Когато Пресветата Дева навършила три години, светите родители решили да изпълнят обещанието си. Събрали своите роднини и познати, облекли Мария в най-хубавите Й дрехи и с пеене на свещени песни, носейки запалени свещи в ръцете си, Я довели в Йерусалимския храм. Там момичето било посрещнато от първосвещеника и множество свещеници. Към храма водело стълбище от петнайсет високи стъпала. Никой не би могъл да предположи, че малката Мария може да изкачи Сама това стълбище. Но когато Я поставили на първото стъпало, Тя, укрепвана от силата Божия, преодоляла бързо останалите стъпала и се качила горе. След това първосвещеникът по внушение свише въвел Пресветата Дева в Светая Светих, където само първосвещеникът можел да влиза веднъж в годината с очистителна жертвена кръв. Всички присъстващи в храма се почудили на необикновеното събитие.

След като връчили Детето си в десницата на Небесния Отец, праведните Йоаким и Анна се завърнали у дома. Преблагословената Мария останала в помещението за девойки към храма, край когото, както свидетелства Писанието (Изх. 38; 1 Цар. 1:28; Лк. 2:37) и историкът Йосиф Флавий, имало много жилищни помещения, в които живеели посветените за служба на Бога.

Дълбока тайна покрива земния живот на Пресвета Богородица от детинството Й до възнасянето Й на небето. Съкровен бил и животът Й в Йерусалимския храм. "Ако някой ме попита – пише блаженият Йероним, – как е прекарала времето на младините си Пресветата Дева, аз ще отговоря: това е известно само на Едничкия Бог и на Нейния неотстъпен хранител – архангел Гавриил".

Но в църковното предание има запазени сведения, че по време на престоя си в Йерусалимския храм Пречистата Дева била възпитавана заедно с другите благочестиви девойки, четяла прилежно Писанието, занимавала се с ръкоделие, постоянно се молела и възраствала в любов към Бога. За спомен на Въведение на Пресвета Богородица в Йерусалимския храм Светата Църква установила още от древни времена тържествено празнуване. Свидетелства за празнуването на този ден през първите векове на християнството намираме в преданията на палестинските християни. Според тях св. царица Елена построила храм в чест на Въведение Богородично.

През IV век този празник е споменат от св. Григорий Нисийски. През VIII век проповед на Въведение Богородично произнасяли св. Герман и св. Тарасий, Константинополски патриарси.

Празникът Въведение Богородично е предвъзвестяване на Божието благоволение към човешкия род, проповед на спасението, обещание за Христовото пришествие.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...