Пръв епископ на българския език



3060Всеки българин може да се гордее с такъв титан на духа, какъвто е св. Климент Охридски, чиято памет Православната църква чества на 25 ноември, както и на 27 юли, в деня на кончината му, в сонм със св. Седмочисленици.

От житието му узнаваме, че е роден в Южна Македония около 840 г. и произхожда от родители славяни. Ръкоположен за свещенослужител в Рим, той достойно изпълнява това служение до сетния си дъх. Сподвижник на св. Методий в Моравия, той и след смъртта му защитава залегналото в Никео-Цариградския символ на вярата Христово учение. Твърдо отстоява своите позиции без да се страхува от гонения, тъмници и мъчения. Изгонен от Моравия заедно със св. Наум и св. Ангеларий, св. Климент намира благодатна почва за развитие на дейността си в пределите на новопокръстеното българско царство през есента на 885 г. В България той продължава своята пастирска и учителска дейност, като помага на св. цар Борис да утвърди християнството чрез славянската писменост и култура.

В областта Кутмичевица, Западна Македония св. Климент основава първия своеобразен университет в нашите земи. В продължение на 30 години той пръска неуморно евангелската просвета и затвърждава вярата на българите чрез родната им реч. За по-лесното достигане на образованието и християнското възпитания сред широките народни слоеве, охридският светец опростява сложната глаголическа азбука и създава кирилицата. Книжовната дейност на равноапостола е неразривно свързана със свещено-църковната. Той основава множество манастири и храмове – огнища на народна просвета и християнско благочестие, като не остава назад и материалното добруване на народа. Заслужено на историческия събор през 893 г. светителят е ръкоположен за епископ и както свидетелства неговият житиеписец архиепископ Теофилакт „така Климент става пръв епископ на българския език“. Създадените от него проповеди са образци. Както се казва в житието му „чрез тях хранил душите на най-простите българи, сякаш с мляко поеше тия, що не бяха в състояние да приемат по-твърда храна, и така стана друг Павел за другите коринтяни – българите“.

До края на земния си път Просветителят се труди да закърми българския народ със словото Божие, за да смекчи сърцето му. В посветения на него тропар се казва: „Чрез слова си напътил езичниците към Божията вяра, преблажений, с дела си издигнал себе си в божествения и безпечален живот, като си просиял с чудеса пред тия, които с вяра пристъпват към тебе, и със знамения преславно си озарил мрака. Заради това Клименте, славим твоята божествена памет“. Освен като светител озарил с божествената истина нашия народ св. Климент ще остане в историята и като ненадминат книжовник. От неговото творчество лъха актуалност и днес, защото там са застъпени мисионерството, просвещението, борбата с ересите и догматичните начала на православното учение. То може да поучи както свещенослужителите, така и миряните. Ако днешните ни свещенослужители по-често прибягваха към наследството оставено ни от охридския светец, може би голяма част от проблемите, както в Българската православна църква, така и в обществото нямаше да съществуват. Не случайно акад. Снегаров пише, че от негово време „е започнала българската нация духовно да се оформя и да заема особено място в историята на човечеството“. Място, което ни бе отнето, благодарение на тъмни сили и едва ли ще успеем да достигнем до него, ако продължаваме да живеем разединено и бездуховно.

Из книгата на Ана-Мария Кръстева „От Рождество до Възкресение“, ИК „Омофор“ 2010 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...