Свети цар (император) Маркиан



Византийският император Маркиан (450-457), останал в историята на християнския свят с Четвъртия Вселенски събор в Халкедон (451 г.), бил от тракийски произход, родом от района на Филипопол (Пловдив).

След дълга военна кариера, която започнал като обикновен войник, той се издигнал до високо положение в армията и сената. Дошъл на престола, ставайки съпруг на Пулхерия (на свой ред също канонизирана от православната църква), влиятелната и дълбоко религиозна сестра на император Теодосий ІІ (408-450). След смъртта на брат си св. Пулхерия сама избрала сенатора Маркиан, който се съгласил да зачита нейния обет за девство.

Макар да не получил високо образование, св. цар Маркиан бил способен, извънредно справедлив и умен държавник. Неговата искрена религиозност правела силно впечатление на съвременниците. Във верските спорове той бил твърдо на страната на православните против т.нар. монофизити, осъдени на свикания от него Халкедонски събор.

© АВА

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...