Станете като деца



3115За живота на св. Игнатий Богоносец, чиято памет Църквата чества на 20 декември, преди преминаването му към християнството няма сведения. Преданието говори, че той е детето, което Спасителят посочва за пример на апостолите, спорещи за първенството си с думите: „… ако не се обърнете и не станете като деца, няма да влезете в Царството небесно…".

Християнското си образование и възпитание светецът получава неподсредствено от Христовите ученици. Със своите умствени и нравствени качества св. Игнатий изпъква сред другите вярващи. Ето защо светите апостоли го признават за достоен да заеме такава висока епископска катедра, каквато е Антиохийската. Това е църквата, където „за пръв път учениците бидоха наречени християни". Неговата дейност като архипастир продължава 40 години. През това време той мъдро управлява паството си и проповядвайки Евангелското благовестие, обръща мнозина към Христовата вяра. Според свидетелството на Ориген св. Игнатий пръв въвежда в Антиохийската църква антифонното пеене (по образец на ангелското пение), което той се сдобил да чуе във видение. Пасомите наричат своя епископ Богоносец, защото според неговите думи той носи Бога в сърцето си.

След неуспешния опит на император Траян (98-117 г.) да накара светителя да се отрече от Христа и да участва в езическите тържества по случай императорските победи, епископът е осъден на мъченическа смърт. От Антиохия под стража св. Игнатий се отправя към Рим, където да се изпълни присъдата. В Смирна той престоява дълго време и оттам изпраща своите послания до Ефесяни, Магнезийци, Тралийци и Римляни. Те са изворът, от който черпим сведения за отвеждането му в Рим. В същността си писмата напомнят на християните да бъдат в пълно единение помежду си, да се покоряват на своя епископ и да се предпазват от появилите се лъжеучения. От Смирна осъденият е отведен в Троадо, където също престоява известно време и пише послания до християните от градовете, през които е минал, за да им благодари за оказаната му любов и съчувствие. След това през Македония, Илирия и Брандизи пристига в Рим. Според езическия обичай в празничен ден св. Игнатий е отведен в римския амфитеатър и хвърлен на дивите зверове. Разкъсан от тях, той приема смъртта с достойнството на истински християнин, който предава душата си на Бога.

Християни събират костите му и ги връщат в Антиохия. Преди арабите да завземат Антиохия в 637 г. светите му мощи са пренесени отново в Рим, в храма „Св. Климент", където почиват и до днес. Този акт църквата чества на 29 януари.
 

Из книгата на Ана-Мария Кръстева "От Рождество до Възкресение", ИК "Омофор" 2010 г.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...