Амфитеатърът на Марцианопол



marcianopolisМясто за поклонение на светите мъченици Максим, Теодот и Асклепиодота

Марцианопол е древноримски град, разположен при днешния град Девня, България.

Едно от най-ранните агиографски указания за проникването на християнството в Марцианопол е от времето на император Галерий Максимиан (305–311). То се съдържа в житието на християнските мъченици Максим (Maximus), Теодот (Theodotus) и Асклепиодота (Asclepiodote).

Асклепиодота и нейният син Теодот са заловени, обвинени, че са християни и съдени в Марцианопол. На процеса, воден от управителя на диоцеза Тракия – Терес, в амфитеатъра на града друг местен жител на име Максим застава в тяхна защита и също е задържан. От Марцианопол тримата християни са закарани в Адрианопол (Одрин) и по-късно по пътя към Филипопол (Пловдив) в селището Салтус (при извор Халка Бунар – в землището на с. Горно Белево, Община Братя Даскалови, Област Стара Загора), осъдени на смърт и екзекутирани.

15 септември: Подвигът на светите мъченици Максим, Теодот и Асклепиодота

Те живеели през царуването на Максимилиан, гонителя на християните, и произхождали от Марцианопол в Тракия. Като проповядвали словото Божие и живеели нощем и денем според Божиите заповеди, те обърнали мнозина от идолопоклонската заблуда към Господа нашего Иисуса Христа, но били заловени от стратега на Тракия Тирид. И най-напред били бичувани с пръчки и били изранени, докато се показали костите им. След като им били отрязани ръцете, краката и ушите, те били захвърлени на земята като мъртви. Поставени в коли заедно със стратега, който ги карал, били отведени в Адрианопол и принуждавани с ласкателства и заплахи да принесат жертва на идолите, и като не се съгласили, отсекли им главите.

amfiteatyrПрез 1959–1963 г., по време на археологическите проучвания на римския амфитеатър на Марцианопол водени от Горанка Тончева, на арената на амфитеатъра е открита силно разрушена трикорабна базилика от V–VI век. Разрушаването на амфитеатъра и изграждането на базиликата на това място е свързано вероятно и със спомена за изтезанията на първите християни – светите Максим, Теодот и Асклепиодота.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...