Господи, не зачитай им този грях



3128След като предали Христос на кръстна смърт, юдейските началници и членовете на синедриона смятали, че ще загине и учението Му. Получилите безспорни доказателства за Христовото Възкресение и осенени с Дух Свети Негови ученици, обратно на предположенията на Христовите врагове, с още по-голяма ревност проповядват случилото се и въвеждат мнозина в християнството.

Новопокръстените живеят като едно семейство, като всеки дава своя дял, според възможностите си. За да не съществуват недоразумения между вярващите, светите апостоли избират седем души, на които поверяват грижите за разпределение на полученото. Избраните са наречени дякони (служители) и са ръкоположени след молитви на светите апостоли. Пръв между тях е Стефан и като първенстващ е наречен архидякон. Той е сред числото на 70-те Христови ученици.

С всеки изминат ден вярващите в Йерусалим се увеличават, като към тях преминават и много еврейски свещеници, което силно обезпокоява синедриона. Членовете му встъпват в спор с архидякон Стефан, но доводите им не издържат срещу истинността на словото му. Безсилни да се справят с него, те прибягват към вече познатото средство. Като разпалват религиозния фанатизъм на израелтяните, състоящ се в сляпото придържане към буквата на Закона, те намират лъжесвидетели, които твърдят, че архидяконът нарушава Закона и хули Бога. Призованият на съд първодякон, изпълнен с вяра и духовна сила, произнася знаменитата си реч в синедриона. Превръщайки се от обвиняем в обвинител, той посочва всички благодеяния и добрини, които Бог е извършил за еврейския народ. Изпълнен с Дух Свети, той доказва, че убитият от тях Христос е истински Месия, и, получавайки Божествено видение извиква: „Ето виждам небесата отворени и Син Човечески да седи отдясно на Отца“. След тези думи всички се нахвърлят върху него и го извеждат извън града в Йосафатовата долина, където го замерват с камъни. Молейки се на Бога да приеме духа му, първомъченикът издъхва с думите: „Господи, не зачитай им този грях“. Колко искрена вяра и силен дух се крият зад тези думи, всеки може сам да прецени. Преданието говори, че Пресветата Дева, придружена от св. евангелист Йоан, гледала от височината как убиват светеца и се молела за него.

Тялото на първомъченика е прибрано от християни и погребано в място, което принадлежи на законоучителя Гамалиил. През 415 г. мощите на св. Стефан са открити чрез чудно видение, което има един свещеник. Сетне те са поставени в Сионския храм в Йерусалим. Църквата отдава почит на първия Христов мъченик на 27 декември.

Из книгата на Ана-Мария Кръстева „От Рождество до Възкресение“, ИК „Омофор“ 2010 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...