Преп. Сергий – основателят на Къпиновския манастир



 

Някога в манастирската църква са почивали св. мощи на преподобния и богоносен наш отец Сергий Къпиновски, оросил със сълзи и огласил с топли молитви къпиновските гори. Споменът за него все повече и повече избледнява в народното съзнание. Един турчин се подиграл със св. мощи и веднага полудял. После, доведен от близките му до раклата, получил изцеление и щедро обдарил св. обител. Понеже е на път и често бил нападан и ограбван от кърджалии, братята монаси решили и една нощ с литийно шествие пренесли раклата със светите чудотворни мощи в село Къпиново, като ги заровили в църковния двор…

 

Светата Българска православна църква почита паметта на преп. Сергий Къпиновски на 30-ти януари. За този наш светец българските християни знаят малко, тъй като той няма житие. Сведенията за него са достигнали до нас, благодарение на живата народна и църковна памет. Щрихи към светлия образ на преп. Сергий намираме в следните няколко бележки.

Из словото на Великотърновския митрополит Стефан: "700 години Къпиновски манастир" (Църковен вестник, бр. 5, 1973): "Тази света обител е дала двама светци на нашата родна Църква: преп. Сергий Къпиновски, чийто гроб не е открит, и св. Софроний Врачански, канонизиран от Българската патриаршия за светец преди няколко години".

Из словото на патриарх Максим, произнесено в Къпиновския манастир след светата Литургия на 29.10.1972 г. (ЦВ, бр. 5, 1973): "От век на век е преминавало преданието за един от основателите на манастира – преподобния Сергий Къпиновски, просиял тук с праведен живот и народополезни дела. Погребан бил първоначално в манастира, по- късно чудотворните му мощи били пренесени в село Къпиново – в църковния двор".

Левкийски епископ Партений, "Неделя на всички български светци" (ЦВ, бр. 19, 1972): "Какво знаем за живота на преподобния Сергий Къпиновски, който оставил даже нетленни мощи подир смъртта си, заграбени някога от някакви чужденци?"

Архимандрит Нестор, "Къпиновският манастир", (Духовна култура, кн. 10, 1962): "Някога в манастирската църква са почивали св. мощи на преподобния и богоносен наш отец Сергий Къпиновски, оросил със сълзи и огласил с топли молитви къпиновските гори. Споменът за него все повече и повече избледнява в народното съзнание. Един турчин се подиграл със св. мощи и веднага полудял. После, доведен от близките му до раклата, получил изцеление и щедро обдарил св. обител. Понеже е на път и често бил нападан и ограбван от кърджалии, братята монаси решили и една нощ с литийно шествие пренесли раклата със светите чудотворни мощи в село Къпиново, като ги заровили в църковния двор. Покойният йеромонах Неофит забил железни скоби върху гроба на светеца. Християни нощем, срещу големи празници, виждали на това място пламъци. В старите български месецослови на 30-ти януари, стар стил, пише: "Преподобнаго и богоноснаго отца нашего Сергия Къпиновскаго". Старите ефимерии из търновските манастири и сега при църковен отпуст споменуват името на къпиновския светец".

В писмо от ноември 2007 г. архимандрит Нестор споделя още: "Преподобният Сергий Къпиновски се счита за основател на скалното монашество из Еленския край, вероятно дошло през през 11-12 век от скалните църкви и манастири по поречието на Русенски Лом. Счита се за основател на Къпиновския манастир "Св. Никола"… Помня милия изнемощял старец Неофит, родом от село Самоводене, Великотърновско. Той е бил постриженик на Къпиновския манастир и е запомнил от старите къпиновски монаси житието на преп. Сергий, откриването на мощите му, датата на смъртта му – 30 януари. По време на моето протосингелствуване в Търново старите търновски свещенници- иконом Йордан Стойков и Тодор Хлебаров ме уверяваха, че в ръкописни местни месецослови срещали на 30-ти януари записано така: "И преподобнаго отца нашего Сергия Къпиновскаго" и така го споменаваха в своите богослужения”.

Преп. Сергий Къпиновски е в списъка на българските светци, посочени в календара на П. Р. Славейков – "Кратък месецослов за 1876 г.".

Преп. Сергий Къпиновски не бива да се бърка с игумена Сергий от Плаковския манастир, един от видните участници във Велчовата завера, за който Раковски пише, че е достоен да се причисли към светите български великомъченици, дали живота си за вяра и Отечество и, че заслужава българският народ да му издигне храм.

С молитва завършва статията на архимандрит Нестор, написана по случай 690-годишнината от основаването на Къпиновския манастир (Духовна култура, кн.10,1962):

"Преподобни отче Сергие Къпиновски, благоизволи в пост, молитва и покаяние да открием твоите свети чудотворни мощи и с подобаващо църковно тържество да ги пренесем под благословената стряха на твоя и нашия любим Къпиновски манастир, за утеха на вярващите души и за слава на светата ни родна Православна църква”.

На снимката: Портите на Къпиновския манастир "Св. Никола"

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...