Събор на архистратиг Михаил и другите безплътни небесни сили



Празник в чест на съборното единство на ангелските чинове.

Ангелите са безплътни сили или духове, служители на Бога и пазители на човеците (Евр. 1,14). Съобразно служението на Бога и отношението им към човеците, ангелите се явяват в 9 чина по три лика или разряда.

Първият, най-горният чин, са серафими, херувими и престоли (Ис. 6,2; Бит. 3,22; Кол. 1,16)

Вторият чин са господства, сили и власти (Кол. 1,16; 1Петр. 3,22).

Третият  чин са начала, архангели и ангели (Кол. 1,16; 1 Сол. 4,16; 1Петр. 3,21)

Пръв из първоангелите е Архангел Михаил (което значи – "Кой е като Бога".) Той е вожд или архистратиг на безплътните сили.

Архангел Гавриил – ("сила Божия") – е вестител на Божиите спасителни тайни.

Един от първите ангели – Деница (Ис. 14,12) се възгордял и с падането си увлякъл множество други безплътни сили и тъй се е появило злото. Злите духове – демоните, са станали такива поради злоупотреба със свободата.

Църквата се обръща с молитва към ангелите да ни закрилят и пазят от изкушенията на злите духове. Всеки човек, член на Църквата, има ангел пазител (Мат. 18,10).

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...