Дни на православното филмово изкуство във Варна



 

kinoЗа втора поредна година от 14 до 19 октомври Духовно-просветният център ”Св. Арх. Михаил” във Варна организира Дни на православното филмово изкуство. Проявата е част от програмата по споразумението между Варненска и Великопреславска св. митрополия и Община Варна и е свързана с кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г.

Тази година надсловът на проявата е „Светиите на XX век”. Подбрани са главно документални филми, които разказват за живота на светии, живели през двайсети век. Програмата бе открита с филма за св. Николай Велимирович – сръбски светия, роден през 1881 г. и завършил живота си през 1959 г. в Америка, канонизиран от Сръбската православна църква през 2003 г.

В програмата е предвиден ден, посветен изцяло на Света гора, в който ще бъдат представени три филма. Два от тях са посветени на един най-забележителните подвижници на Света гора през 20-и век – стареца Паисий Светогорец.

С три филма ще бъде представена и личността на св. Лука Войно-Ясенецки, гениален хирург, изповедник на православната вяра, заточеник в концентрационните лагери в СССР и велик чудотворец след своята смърт през 1961 г.

Интересен и слабо познат в България светия от двайсети век е и св. Николай Японски, руски духовник, който основава Православната църква на Япония и превежда Новия Завет и православното богослужение на японски език.

Българското участие е представено от филма за живота, служението и насилствената смърт през 1948 г. на Неврокопския митрополит Борис от поредицата на Българската национална телевизия „Път към Голгота”.

Програмата на дните на православното филмово изкуство ще завърши в събота с представяне и дискусия върху румънския игрален филм „Отвъд хълмовете”, който е заснет през 2012 г. и е спечелил редица международни награди.
Всички прожекции и дискусии, посветени на православното кино, се провеждат в Духовно-просветния център „Св. Арх. Михаил“, ул. „27 юли“, № 9. Вход: свободен.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...