„Добра истерия“ около „Нарния“… в църквите



 Ако още не сте разбрали – в началото на декември т. г. предстои световна премиера, очаквана с не по-малък ентусиазъм от премиерата на всеки пореден епизод на "Властелинът на пръстените" и "Междузвездни войни". Приключенията на децата Луси, Едмънд, Сюзън и Питър в провинциалното английско имение на чичо им по време на Втората световна война ще влязат във фокуса на вниманието на всички много скоро – и май не без участието на християни от всички деноминации от целия свят.

 

Студиото "Дисни" този път се е захванало с голям залък – първата книга от поредицата на един от най-влиятелните християнски апологети на 20 век, Клайв Стейпълз Луис (C. S. Lewis). Поколения деца в англосаксонските и много други страни са израснали с неговите герои – лъвът Аслан (внушаващ ненатрапчиви, но категорични алюзии със Самия Христос), Бялата Вещица Джейдис и цялата пъстра плеяда измислени герои, разиграващи вечните разкази на християнството за Изкушението, Падението, Греха, Жертвата и Изкуплението. "Хрониките на Нарния" са християнска класика в най-дълбокия смисъл на този термин – защото вече почти един век са неизменен пътеводител в духовното израстване на малките и техните родители – увлекателни, вълнуващи и истински: като самата ни вяра.

В света на Луис ще срещнем говорещи зверове, кентаври, джуджета, фавни – но бихме сгрешили, ако обясним цялата тази бестиарна алегория просто със законите на приказния жанр. Животните говорят, докато човекът (детето) пребивава в райското си състояние; джуджетата и фавните са персонажи от непознати за нас аспекти на Творението, а не просто митични фигури.

Пълното заглавие на новия филм е "Хрониките на Нарния: Лъвът, Вещицата и Дрешникът" и създателите му твърдят, че са следвали изцяло Луисовото повествование. Режисьор е новозеландецът Андрю Адамсън (познат като един от създателите на "Шрек").

В САЩ през целия октомври ще текат предпремиерни представяния на филма – и много християнски общности, в това число и някои православни енории, се включиха в общонационална кампания за промоция на филма като събитие от мисионерско значение. Младежки организации, свещеници и братства ще участват в кампания, която да насочи хората да гледат новия филм.

Официален сайт на филма.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...