Свещеникът: сериалът „Майсторът и Маргарита“ ще накара хората да вземат в ръце Евангелието


Дебютиралият преди два дни по руските, а ден по рано – по украинските екрани – филм на Владимир Бортко, Майсторът и Маргарита, екранизация по известния роман на Михаил Булгаков, до момента бие всички рекорди по популярност. По официални данни от телевизионния канал Русия, първите две серии са видяни от една трета от всички московчани на възраст над 18 години. (Филмът e видян от 58,6 % от хората с включени телевизори по времето на излъчването му и 29 % от общото число на хората, които имат телевизор вкъщи.). В сравнение с показателите в началото на излъчване на много успешно представилият се през 2003 год. сериал Идиот, екранизация по романа на Достоевски, популярността на Майсторът и Маргарита за момента е двойно по-висока. Показателите на филма в Украйна са дори по-добри (съответно – 66,9 % и 34 %).

 

Излъчването на филма се оказва безпрецедентно събитие, както от гледна точка на факта, че това е първата руска екранизация на знаменития роман, която стига до зрителя, така и с оглед на получените рейтинги. Бортко става първият руски режисьор, който се е заел с този голям проект и не е спрял по средата. Останалите, които са се захващали с романа Майсторът и Маргарита, не са успявали да доведат до край започнатото. Казват – мистика…

Преди време английският вестник Guardian писа, че Руската православна църква се е обявила против екранизацията на романа, тъй като, по мнението на неназован представител на висшия клир, филмът може "да оскърби вярващите и да внесе смут в умовете им".

По различно е мнението на секретаря на Московската патриаршия, Михаил Дудко, публикувано от РИА Новости на 20 декември т.г.

Свещеник Михаил Дудко се надява, че екранизацията на романа на Булгаков, Майсторът и Маргарита, ще накара много телевизионни зрители да вземат в ръце Евангелието, "за да узнаят за евангелските събития не според изложението на Воланд, а според светите апостоли и евангелисти.”

Свещеникът е напомнил, че за времето си романът е изиграл важна роля в живота на руската интелигенция, обръщайки мнозина към Църквата. „Много мои познати са ми казвали, че този роман се е оказал стимулът, който ги е отвел в Църквата.” – е споделил отец Дудко. „Надявам се, че екранизацията на Майсторът и Маргарита няма да повреди духовно-нравственото състояние на обществото ни, а напротив – ще го подобри.”

Свещеникът отбелязва, че екранизацията на романа вече е факт от културния живот и забраняването й е безсмислено, дори вредно. Той посочва намерението на режисьора Владимир Бортко, заявено още в процеса на работа над сериала, да избегне всичко, което би могло да бъде възприето като оскърбление на религиозните чувства на вярващите. Според отец Дудко такава опасност наистина съществува, а дали създателите на филма са успели да я избегнат – ще покажат следващите серии.

”За Църквата е съмнителна самата възможност за игрово въплъщение на Спасителя. Но филмът на Бортко се отличава от известното произведение на Мел Гибсън Страстите Христови именно с това, че актьорът в него не представя Самия Христос, а само един литературен персонаж.”

Отговаряйки на въпрос за действащите в романа и съответно – в екранизацията – „тъмни сили”, свещеникът е заявил, че възприема Воланд и неговата свита като „персонаж, по-скоро хумористичен, отколкото мистичен”. Отец Дудко е уверен, че зрителите, които виждат в произведението на Булгаков на първо място мистичната страна, ще изберат все пак Евангелието, а не сатаната.

Булгаков е син на професор от духовната академия и е бил прекрасно ориентиран в православната традиция, но мнозина го упрекват в твърде „свободно отношение към материала.”

„Версията на евангелските събития, Булгаков влага в устата на Воланд, тоест на сатаната. Това вече ни заставя да се отнасяме към романа и неговата екранизация много внимателно.” – е казал представителят на Руската православна църква.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...