Двутомник на Достоевски беше представен в Националната библиотека



На 23 ноември, в рамките на мероприятията, посветени на 200-годишнината от рождението на Фьодор Михайлович Достоевски, в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София беше открита изложба, посветена на великия писател, и се състоя представяне на двутомника „Дневник на писателя: 1873-1881 г.“ на български език, издаден от издателска къща „Захари Стоянов“, съобщава сайтът на Руската църква в София.

 

Присъстваха посланичката на Русия Е.В. Митрофанова, представителят на Московския патриарх при Българския патриарх архимандрит Васиан (Змеев), директорът на издателството Иван Гранитски, читатели и гости.

В словото си на откриването г-жа Митрофанова напомни, че тази година е обявена от ЮНЕСКО за година на Достоевски. Нейно превъзходителство благодари на организаторите и изрази надежда за плодотворно по-нататъшно сътрудничество между Москва и София в областта на културата.

„Дневникът на писателя“ е уникален изповеден и коментарно-публицистичен текст на великия руски писател. Наричат Достоевски „първия блогър в историята“, защото в рамките на „Дневника“, чийто пореден откъс е излизал всеки месец, той коментира постоянно и неуморно хрониката на събитията в Европа и Русия в течение на почти 10 години.

Върху страниците на „Дневника“ личните изповеди, спомени, художествени фантазии, религиозните и философските размисли на автора се смесват с остри политически реплики и социално-публицистични коментари. За българския читател е особено интересно присъствието на българската тема, свързана с българските въстания, назряването и протичането на Руско-турската освободителна война през 1877-78 г., които Достоевски следи и коментира с особена пламенност и пристрастие.

В „Дневника“ писателят се показва като пламенен защитник на българската кауза и голям приятел на нашия народ. Излизането на „Дневника на писателя“ на български език е несъмнено истински подарък за почитателите на големия писател у нас и значимо събитие в нашия културен и обществен живот.

 

Превод: Андрей Романов

Източник: podvorie-sofia.bg

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...