Духовно-просветният център „Св. Архангел Михаил“ във Варна организира цикъл от срещи „Слова за вярата“



Духовно-просветният център „Св. Архангел Михаил“ във Варна ви кани от 14 октомври на цикъл от срещи „Слова за вярата“ – представяне на нови книги и беседи по въпросите на православната вяра.

Събитието се организира с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Открити дискусии за православния отговор за абортите, за теорията за еволюцията, за теорията за прераждането и за религиозното образование в училище.

Срещите ще се провеждат в петък и събота вечер от 18.00 ч. в залата на Духовно-просветния център на ул. „27 юли”, гр. Варна.

Поради възникнали обстоятелства се налага промяна в програмата, съобщават от Духовно-просветния център „Свети Архангел Михаил“.

В първия ден от програмата, 14 октомври, от 18:00 ч. ще бъде представена най-новата книга от каталога на издателство „Омофор“:  „Истинските избори. Алтернативи на аборта. Да се вслушаме в жените“ на Фредерика Матюз-Грийн. Книгата ще представи Борислав Аврамов.

Фредерика Матюз-Грийн е знаково име в съвременната американска литература и публицистика. Тя е автор на 10 книги и повече от 700 статии, посветени на различни общественозначими проблеми. Особено популярни са текстовете ѝ, свързани с  православната вяра и начин на живот. Нейни статии публикуват издания като The WashingtonPost, Christianity Today и The Wall Street Journal. Фредерика Матюз-Грийн има магистърска степен по богословие от Духовната семинария във Вирджиния (1977) и почетна докторска степен по литература от King University (2019). В младостта си тя е горещ привърженик и активист на феминисткото движение в Америка и участва в борбата за узаконяване на аборта. Години по-късно последиците от успеха и вълната от аборти, която залива американското общество, я карат да преосмисли своите позиции и да изследва по-дълбоко този феномен. Тя продължава да бъде застъпник за правата на жените, но на страната на живота. Била е вицепрезидент на Feminists for Life of America и член на управителния комитет на Common Ground Network for Life and Choice – организация, която чрез диалог обединява привържениците и противниците на аборта. Приема Православието през 1993 г. Прекрачвайки отвъд политическите битки, Фредерика Матюз-Грийн помага на читателите си да разберат значението на аборта в живота на жените. Тази книга допринася за нововъзникващия диалог между воюващите лагери и насърчава търсенето на обща основа, която да постави жените в центъра на дискусията.

 

Представянето на книгата на Оливие Клеман „Христос възкръсна – размисъл върху християнските празници“ и срещата с Тони Николов ще се проведе в началото на ноември.

На 21 октомври от 18:00 ч. Венета Дякова ще представи още две от заглавията на издателство „Омофор“: „За молитвата“ на архим. Софроний Сахаров (второ преработено издание, 2021) и „Солта на земята“ (2020) на свещ. Павел Флоренски.

Архимандрит Софроний (Сахаров) е един от големите православни подвижници на ХХ век, вече прославен светия на Църквата през 2019 г. с решение на Вселенската патриаршия. Той е роден в Русия през 1896 г. и завършва живота си на 11 юли 1993 г. в основания от него манастир „Св. Йоан Кръстител“ в Есекс, Великобритания. Първата част от монашеския си път извървява на Света гора, където в продължение на осем години е под духовното ръководство на св. Силуан Атонски.

„За молитвата“ е последната книга, издадена приживе от автора. В нея той споделя дълбоко съкровения си опит за вярата, съмненията, паданията и духовните дарове по своя подвижнически път и разказва за плодовете на молитвата. В книгата има послания за духовническото служение, а отделна нейна част е посветена на Иисусовата молитва.

Свещеник Павел Флоренски е забележителен руски богослов, философ, личност с енциклопедични интереси и мащаб, от първите десетилетия на XX век (1882-1937). Към вярата го призовава Божи знам в едно съновидение – „че има свят на мрак и гибел, и има спасение в него“, и най-тънък лъч светлина като удар и откритие: „Не може да се живее без Бога!“

 

Като студент в Московската духовна академия животът му се свързва с Троице-Сергиевата Лавра; в Лаврата, в чиито свети двори бие пулсът на руската църковност и история, протичат почти тридесет години от живота на отец Павел Флоренски. Там, под благодатния покров на основателя й, преподобни Сергий, в тази обетована земя, младият Флоренски се среща съдбовно със стареца Исидор, йеромонах в Гетсиманския скит на Лаврата (през 1904г.), и става негово духовно чедо.

Въздействието, значението и ролята на духовния му Старец е огромно.

Кой е отец Исидор? – Благодатен духоносен Старец? Или юродив ради Христа? Убогият Исидор? Или потомък на княжески род? Или прозорлив молитвен застъпник?… Често неразбран от околните, пренебрегван – но и обичан от многобройните си духовни чеда; приятел на грешници, на бедни и немощни, на нищи духом – и изповедник на епископи и монаси.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...