Новата книга „Победената тъга“ ни помага да открием радостта като небесен дар



cover-dep-print-300x433На книжния пазар вече e новата книга на издателство „Омофор“ „Победената тъга“ , представяща различен поглед към унинието и депресията, с които всеки от нас се сблъсква през различни етапи от живота си. Един дълбинен разрез на тези душевни преживявания от позицията на аскетичния опит на светите отци и църковни учители.

Техните наставления ни помагат да открием смисъла на преживяването, насочват ни към преодоляването на самодостатъчността и егоизма, на самосъжалението и недоволството. Подкрепят ни по пътя на откриването на радостта като един от даровете на общението в Светия Дух.

Представяме ви няколко от духовните слова, включени в книгата…

 

СКРЪБТА Е ЧАСТ ОТ ЧОВЕШКАТА ПРИРОДА

Свети Григорий Нисийски казва, че птиците и останалите животни се радват, защото не са словесни, докато на човека, въпреки, че е надарен с разум, тъгата никога не позволява да се радва. Защото, казва той, ние не сме се удостоили и да познаем благословението, което сме изгубили. Затова природата ни учи да тъгуваме, защото животът, като място на изгнание, в което царува грехът, е пълен с болка и страдания.

Свети Петър Дамаскин (ХІІ век)
Двадесет и четири глави за духовния живот

* * *

БЕЗНАДЕЖДНОСТ

Безнадеждност! Ти си отричане от всичко – отричане от надеждата, отричане от небето, отричане от Твореца на света, ти си равна на безбожието. Ти отричаш Божия промисъл и всемогъщество и отхвърляш съществуването на Спасителя и Изкупителя на намиращите се в скърби. Където влезеш, оттам прогонваш надеждата, на която се крепи светът. Твоето дело е погибел, а изпращането ти – унищожение. Ти плашиш смелите по природа, вселяваш страх у доблестните по природа, правиш мъжествените плахи, неустрашимите – боязливи, лишаваш от смелост храбрите воини, унижаваш смелите борци за отечеството и свободата, сломяваш подвизаващите се за добродетелта и истината, правиш уморени и уплашени страдащите за прав-дата, честта, добротата и знанието, предавайки ги в робство на враговете.

(…)

Страхливият човек е оставил надеждата – котвата на спасението и сам се е предал на безнадеждност!

Свети Нектарий Егински († 1920)
Към Господа на Небесата

* * *

БЛАГОДАТТА СЕ ВРЪЩА В ДУШАТА ПОСТЕПЕННО

Да не се смущаваме, когато се намерим в тъмнина. Имам предвид онази особена тъмнина, в която душата понякога, като сред вълни, изнемогва. Независимо какво прави човек, чете ли Свещеното Писание, или изпълнява правилото, една тъмнина се сменя с друга.

Намирайки се в такова състояние, човек оставя своето занятие и много често не е в състояние и да се докосне до него. Този час е изпълнен с отчаяние и страх – душата изцяло отхвърля надеждата и вярата в Бога и цялата се изпълва със съмнение и страх.

Впрочем Бог не оставя душата за дълго в такова състояние, но бързо го прекратява (Вж.: 1 Кор. 10:13).
Съветвам те следното: ако нямаш сила да се владееш и паднеш на колене за молитва, завий се презглава с мантията и спи, докато не отмине този час на тъмнина. Само не излизай от килията.

На това изкушение се подлагат най-вече онези, които се стремят към трезвение, и които търсят утехата на вярата по този път. Затова в този час най-силно ги мъчи и угнетява колебанието на ума. То често е съпътствано от хулни помисли и човек понякога започва да се съмнява във Възкресението и във всичко останало, за което е по-добре да не говорим.

Блажен е онзи, който претърпи това, без да напуска килията. Между другото, тази борба не свършва за един час и благодатта не се вселява в душата изведнъж, а постепенно. Едното сменя другото – изкушението и утехата.

Свети Исаак Сириец († VІІ век)
Глави за деятелния живот


* * *

ДУШЕВНА СВЕТЛИНА И ТЪМНИНА

Колко пъти вече осъзнаваш задължението, което ти налага съвестта – дълга да останеш с Бога, без да поставяш нищо и никого над Него? Може би съзнанието за това задължение никога не те е оставяло. Нека то непрестанно присъства в тебе, защото, в края на краищата, това е нашата истинска цел. Когато сме с Господа и Господ е с нас – тогава всичко е озарено от светлина. Когато се вдигнат пердетата и слънцето заблести, стаята се изпълва със светлина. Ако сложиш перде на един прозорец, ще стане по-тъмно, а когато сложиш на всички прозорци, в стаята ще бъде пълен мрак. Така е и с душата. Когато тя е обърната към Бога с всички свои сили и чувства, всичко е светло, радостно и смирено. Впрочем, когато насочиш вниманието и чувството си към нещо друго, светлината намалява. Колкото повече са нещата, които обсебват душата, толкова по-голяма тъмнина я обзема и накрая може да настъпи пълен мрак. Той идва не толкова от помислите, колкото от чувствата. От друга страна, мракът не настъпва в същия момент, в който ни обземат чувствата, както е при непрестанната, страстна връзка с някой обект. Впрочем, очевидно е, че от вършенето на грехове на дело настъпва най-страшната тъмнина.

Свети Теофан Затворник († 1894)
Изкуството на молитвата


* * *

НЕ ТЪРСЕТЕ ВЪНШНИ ПРИЧИНИ

Понякога на онзи, който е обзет от тъга, му се струва, че би му било по-лесно да вдигне ръка срещу себе си, или да бъде лишен от всяко чувство и дори от съзнание, отколкото да продължи да пребивава в това неописуемо мъчително състояние на ума. От такова състояние би трябвало да излезем колкото е възможно по-бързо. Не забравяй, че духът на тъгата ражда всяко зло. От него произлизат хиляди други изкушения: безпокойство, гняв, осъждане, ропот срещу собствения живот, хулни помисли, постоянно сменяне на мястото. Душата, намираща се в такова състояние, избягва хората, вярвайки, че те са източник на това нещастие, а не разбира, че причината за нейната болест е в самата нея.

Свети Серафим Саровски († 1833)
Духовна биография

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...