Ново издание на „30 паунда“ – романът, посветен на схимонах Антоний Зографски



„Една английска легенда разказва за буен младеж, който много искал да узнае предназначението си в този свят. Той посветил всички сили на това свое желание и съдбата го отвела при единствения жив светец в родината му.
– Отче, вярно ли е, че можете да четете в душите на хората? – развълнувано попитал той.
– Да, но само в ония души, в които пише нещо – отвърнал светецът и го погледнал строго.
– Защо говорите така? Да не би да искате да кажете, че аз съм празен отвътре?
– Не, сине, не си празен. Ти си една почти изписана книга. Само че аз не мога да открия смисъл в нея.
– Но… нима вече всичко е решено? – натъжил се младежът.
– О, съвсем не, моето момче. Докато си жив, винаги има шанс да промениш съдържанието на книгата!“

Излезе от печат ново, преработено издание на едноименния роман на Мартин Ралчевски „30 паунда“, който беше издаден неотдавна и на немски от издателство ANTHEA VERLAG – BERLIN. Книгата иносказателно пресъздава живота на млад, вярващ човек, посветил себе си на Бога и Православието, който скоро след като намира пътя към Истината, загубва живота си. Биографичността с живота на схимонах Антоний Зографски (Тодор Джамбазов 1974 – 2000 г.) е незначителна, но през цялото време читателят има усещането за живо сходство, което проличава най-вече във финалните страници на книгата. Необикновеният и ревностен живот на блажения млад монах и чудесното разкриване на неговите мощи не престават да предизвикват благоговение и удивление сред поклонниците на Света Гора. За него са направени няколко биографични филма, налични в YouTube. Близък приятел на монах Антоний, Мартин Ралчевски развива увлекателно разказа за него, използвайки различни художествени похвати. 30-те паунда, за които се разказва в творбата, са една неочаквана милостиня, която трогва и преобръща живота на главния герой – бъдещия светогорски монах.

Емиграционният поток от млади българи повлича и студента Иван. Озовавайки се в чуждата страна, той се оказва под голям стрес и подобно на много емигранти живее труден живот. Случайна среща става повод за приятелство между него и странен англичанин. Англичанинът е преситен от материалното и търси отговорите на вечните въпроси. За да му помогне, Иван го подтиква да посети Света Гора. Англичанинът заминава от любопитство, но там се случва непредвиденото. Той се преобразява вътрешно и става монах. През този период Иван изпада в недоимък. И точно когато и последните му надежди са на път да изгаснат, англичанинът се завръща, носейки отговорите за смисъла на човешкото съществуване, а също и една неочаквана новина.
В романа се сблъскват два ценностни модела – на човека от Изток, който мечтае да постигне материално благополучие, и на човека от Запад, който е задоволен материално, но се чувства духовно объркан. Иван е олицетворение на наивната мечта на повечето български младежи, които вярват, че животът зад граница е прекрасен. Англичанинът пък е прототип на блажения монах Антоний, от живота на който всеки би могъл да извлече поука.

„30 паунда“ не е текст-църква, където влизаш на празник, неделно развълнуван, смутен или умислен, с невидимата си гърбица от грижи. Романът е преддверието, което те подготвя да се заслушаш, да се настроиш на нова вълна, да изключиш антените си за съмнения и подозрения, да се довериш и да се оставиш на думите. Вярата не се обяснява, но се случва. Тя е изживяване, опитност, мъдрост. Пресреща те. Преобръща пътя ти, начертан от умуванията за някъде другаде, и те прави жив!

 

Книгата може да бъде поръчана с безплатна доставка оттук.

Откъс от нея може да чуете тук.

Мартин Ралчевски е роден през 1974 г. в гр. София, живее в гр. Екситър, Англия.

Завършил е СУ “Св. Климент Охридски“. Баща е на три деца. Автор е на 10 книги.

Романи

  • Безкрайна нощ (2008 / 2020)
  • Горски дух (2009 / 2020)
  • Полубогиня (2010)
  • 30 паунда (2012 / 2020)
  • Измама (2013)
  • Антихрист (2016)
  • Смисълът в живота (2019 / 2020)
  • Вечност (2021)

Сборници с разкази

  • Емигрант (2014)
  • Душа (2018)

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...