Свети Георги и грешниците



Сираци ли сме в този мъртъв свят? За разлика от държавата, която се държи с нас като грозна мащеха с доведени деца, Църквата е утешителка и майка. Богородичната душа на Църквата, майчиният й нрав: това усеща сърцето ни, то ни тегли към нея. И помен от това не намираме във фирмата и партията, армията и родината.

Езичниците са сираци. Християните са синове. Атеистите са роби. Верните са домашни в едно голямо, многодетно семейство. Бог им е баща, Богородица – майка, светците – по-големи братя и сестри.

Светците не са свръхестествени същества. Те са хора. Част от тях са все още сред нас на земята. Бог не ни ги е разкрил. Може би вашият съсед е светец. Може би човекът, който мие стълбището във вашия дом, е Божи угодник. Никой не знае това. Земните ни очи не виждат ореолите над главите им. А младежите по улиците? Техни връстници, на вид не по-различни от тях, са дали вече живота си заради православната вяра – в Чечения, Босна, Косово, Беслан. Те са Христови мъченици.
 
Светците, които са на небето, са водачи на християните. Свети Петър пази за тях отключен Рая. Божият воин архангел Михаил ги води в земното им странстване както верният пълководец води армията си. Свети Николай е бърз помощник за всички страдащи и онеправдани. Светите братя Кирил и Методий са служители на Словото, Божии пратеници при славяните.

Свети Георги води християнската войска. Случвало се е да го видят по време на битки – засвидетелствано е от очевидци и летописци. Например в Испания – по времето на освободителната война на християните срещу исляма. Да, Господ е кротък и дълготърпелив, но славата, която е дал на светия конник, е знак, че Той не е против въоръжения християнски народ. Че християнският войник умира не като куче на бойното поле, а като свидетел Христов и защитник на вярата. Че духът му ще полети като орел и ще отиде в Рая.

Вярно! Но всичко това е валидно само за Божиите приятели.

Ни зрънце от съкровищата на Божията благост и водачество няма да отиде при грешниците, при Божиите врагове. Също и покровът на светиите няма да се простре над тях.

Не може един езически народ да мисли, че светците ще го съпровождат навсякъде – дори в блатото, на бунището или на гробището. Дори ако те са една кръв с него. И напразно ще ги зове и ще се кичи с тях.

Богородица не е майка на разпуснати и опустошени хора, отдали се без остатък на грозните си страсти. Тя е Дева и обича кротките и целомъдрените.

С нищо няма да помогне света София на един град, изпъстрен със сексбарове и порнография. Дори ако той носи нейното име. И дивните й дъщери ще отвърнат лицата си от хората, водени не от вяра, надежда и любов, а от безбожие, измама и злоба.

Свети Георги не е защитник на армия, която не служи на православната кауза. Той няма да я води в битките. Тя може да го призовава и да ръси знамената си със светена вода, но ако ще воюва за златото на Уолстрийт и петролните интереси на Америка, тогава не свети Георги, а някой юдейски равин или масонски герой трябва да е нейният покровител. Бог и свети Георги няма да благословят нейното оръжие: от другия лагер следва да си потърси тя закрила.

Светците не могат да легнат като капак над езическата мерзост и да се носят като украшения от една езическа държава. Мислим ли, че като тръбим имената им и се кичим с християнските празници, Бог ще се примири с нас? "Кога дохождате да се явите пред лицето Ми, кой ви иска да тъпчете дворите Ми? Не принасяйте вече суетни дарове: каденето е отвратително за Мене; новомесечия, съботи и празнични събрания не мога да търпя: беззаконие – и празнуване! Душата Ми мрази вашите новомесечия и вашите празници: те са бреме за Мене, тежко Ми е да ги нося. И кога простирате ръце, Аз закривам от вас очите Си, и кога умножавате молбите си, Аз не слушам: ръцете ви са с кръв пълни" (Ис. 1:12-15).

Да, нашите предци са носели свети Георги на знамената си и са побеждавали в много войни. Но те са имали страх Божи. Христос е бил в сърцата им. Затова държавата ни е оцеляла през толкова изпитания. Божият покров е бил над нея. Но днес не можем да се правим, че сме като дедите си, ако нямаме духа им в своите гърди. Само плътската приемственост не е достатъчна.

За щастие разривът с Бога не е никога окончателен в този век, на тази земя. Особено за народ с християнски корени. Да се върнем към духа на нашите предци, за да добием отново щастие и простота, сърдечност и мир. И да си върнем Божията милост. И да възбуждаме у нашите врагове страх, а не смях. И чужденците да ни уважават, а не да ни тъпчат и презират. Все още имаме този шанс.

"Умийте се, очистете се; махнете от очите Ми злите си деяния; престанете да правите зло; търсете правда, избавяйте угнетен, защищавайте сирак, застъпяйте се за вдовица. Тогава дойдете – и ще отсъдим, казва Господ" (Ис. 1:17-18). Той, който може "да избели греховете ни като сняг", е единственият ни защитник на земята. За да не бъдем като сираци в един мъртъв свят, като среднощни сенки под гробна луна.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...