Колко струва да обичаш?



Живеем във време, в което, дори да не искаме, свикваме „да си правим сметката” за всичко. Елементарната логика ни диктува разходите да не превишават приходите. А ако се получи дисбаланс – какво по-лесно днес от един бърз кредит?!

Преди време присъствах на разговор, в който един светогорски монах попита: „Колко му струва на човека да обича?”. Никога преди това не бях си задавал въпроса по такъв начин. От една страна изглеждаше парадоксално съчетанието между „струва” и „обича”, а от друга, изобщо не си бях дал сметка до каква степен сме подчинили и обичането на елементарната логика, която ни диктува разходите да не превишават приходите. Във въпроса се съдържаше и отговор, който в последвалия разговор ставаше все по-очевиден; и отговорът беше: НИЩО! Елементарен отговор на парадоксален въпрос! След като стигнем до този отговор обаче, елементарната логика се превръща в гротеска, парадоксална гротеска.

И така, колко ти струва да обичаш? Какво ти коства? С много ли обедняваш, когато разходите започнат да превишават приходите? Не знам дали е нужно да си християнин, за да си зададеш тези въпроси. Но знам, че за да стигнеш до отговора, който монахът задаваше във въпросите си, трябва най-малкото да си чувал за Христос – за разпятието, за смъртта, за Възкресението… А онзи монах – той не просто знаеше отговора, той живееше с него; той не просто беше чувал за Христос, той живееше с Него. Има хора, на които това им личи. Това беше и разликата между него и мен: той живееше с отговора на въпрос, който аз до тогава дори не бях си задавал.

Струва ми се, че времето около Пасха е най-подходящото, в което си струва да питаме директно: „колко ми струва да обичам?”. Отговорът ни, какъвто и да е, ще застане редом до онази „кръстна” любов, за която Спасителят беше казал: „никой няма любов по-голяма от тая, да положи душата си за своите приятели” (Иоан 15:13). И колкото и да е парадоксално, тази „любов по-голяма” няма да ни потисне с величината си, а ще ни издигне, няма да ни внуши комплекс за малоценност, а ще ни изпълни с радост.

А това, ако не друго, може да бъде едно добро начало. Начало, след което разходите често ще превишават приходите!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...